O cholesterolu se hovoří jako o nebezpečné látce, která poškozuje zdraví. Málo se ale ví, že ve skutečnosti je pro život velmi důležitý. Cholesterol je součástí buněčných membrán, patří k základním stavebním jednotkám buňky a je velmi důležitý pro syntézu celé řady hormonů. A protože je to jen jedna molekula, nemůžeme rozlišovat cholesterol „hodný“ a „zlý“.

Mýty a fakta vědy 1. díl: Strašák cholesterol

Zdroj: Youtube

„Zlý“ lipoprotein roznáší víc cholesterolu

„Vědecké poznatky ukazují, že mnohem důležitější pro vznik nemocí jsou lipoproteiny, tedy částice z tuku, cholesterolu a bílkovin, které cholesterol v těle přenášejí,“ upozornil před časem na webu Zprávy z MUNI biochemik a rektor brněnské přírodovědecké fakulty Tomáš Kašparovský.

Cholesterol objevil francouzský vědec Francois Poulletier de La Salle, který kolem roku 1758 poprvé izoloval jeho krystaly. V 19. století se vědci začali zajímat o vztah cholesterolu a  kardiovaskulárních chorob a postupem času došli k názoru, že cholesterol je škodlivý. Ještě později zlidovělo rozdělení na špatný a dobrý cholesterol.
Zdroj: Wikipedia


I člověk s normální hladinou cholesterolu tak může být podle něj ohrožen kardiovaskulární chorobou, a naopak ten, který má hladinu této látky vyšší, problémy mít nemusí.

Vědci zjistili, že lidském těle existuje několik typů lipoproteinů, které cholesterol přenášejí do těch míst, kde je aktuálně potřeba. Nejznámější je „zlý“ LDL , který má nízkou hustotu a nese v sobě víc cholesterolu než ostatní lipoproteiny.

„Nebezpečí LDL spočívá v tom, že oproti ostatním lipoproteinům dlouho přetrvává v krvi, a proto může v těle oxidovat a jinak se pozměňovat, a v této modifikované podobě má pak větší tendenci tvořit takzvané aterosklerotické pláty, které se vytvářejí na stěnách cév,“ vysvětlil Tomáš Kašparovský.

Pravidelná konzumace slazených cereálií vede k obezitě
Nejzrádnější potravinové pasti. Mnoho Čechů se nechá nachytat

Stát se to může, když je člověk dlouhodobě ve stresu, nebo onemocní. Obranou proti LDL jsou „hodné“ lipoproteiny HDL, které opak umí cholesterol z cév odstraňovat. Důležitý je i fakt, zda člověk má k tvorbě aterosklerotických plátů a k ucpávání cév dispozice.

Infarkt hrozí už ve čtyřiceti letech

Tělo si cholesterol vytváří samo, ale člověk jeho hladinu v krvi může částečně ovlivnit.

Příliš nízká hladina cholesterolu ale také není dobrá, podle posledních studií totiž může vést naopak k tomu, že budou cévy křehčí, a zvýší se tak například riziko mozkové mrtvice.
Zdroj: Zprávy z MUNI

 “S výjimkou menšiny pacientů, kteří mají vysoký cholesterol daný dědičně, lze téměř u každého účinně snížit hladinu cholesterolu tak, aby významně kleslo riziko srdečně-cévních onemocnění,” řekl pro web Ruku na srdce lékař Michal Vrablík z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze a předseda České společnosti pro aterosklerózu (ČSAT), která sdružuje lékaře zaměřené na léčbu vysokého cholesterolu a prevenci srdečně-cévních onemocnění.

Michal Vráblík varuje, že právě zvýšená hladina cholesterolu má vliv na to, že ateroskleróza probíhá velmi rychle a může dovést nemocného k infarktu či mozkové mrtvici už třeba ve čtyřiceti letech.

Ladislav Kužela u endoskopu. Svým pacientům se snaží lidsky vysvětlit, jak probíhá endoskopie a kolonoskopie
Zachraňte svá srdce. Sám prodělal infarkt, teď Ladislav Kužela radí pacientům

Tělo však umí cholesterol vyloučit. Zbavuje se ho žlučí, kde je cholesterol přítomen, ale i ve formě žlučových kyselin, které vylučuje částečně přes střeva.

„Dobrým sorbentem, tedy látkou, která na sebe tyto kyseliny nebo cholesterol naváže, je zelenina. Takže často stačí jen zvýšit její příjem,“ upozornil Tomáš Kašparovský. Zelenina  obsahuje vlákninu a rostlinné látky podobné cholesterolu, které snižují vstřebávání tuků cholesterolu a částečně i žlučových kyselin ve střevech a urychlují jejich vylučování.

Vysoký cholesterol a ateroskleróza - podcast IKEM:

Zdroj: Youtube

Zdraví lidé se cholesterolu nemusí bát, pokud mají vyváženou stravu. Důležitý je také pohyb. Podle odborníků nejde o cholesterol, ale o zdravý životní styl. Důležitější je nekouřit a nebýt obézní. Tato kombinace se totiž spolu s vysokou hladinou LDL může stát zdraví velmi nebezpečnou až smrtelnou.

Potraviny, které pomáhají

Web Harvard Health Publishing před nedávnem zveřejnil seznam potravin, které mohou snížit. hladinu cholesterolu v krvi.

Devět z deseti Čechů ví, že vysoký cholesterol má vliv na jejich zdraví. Přesto většina z nich svou hladinu cholesterolu v krvi nezná. Zvýšenou hladinu cholesterolu má 70 procent české dospělé populace. Komplikace s tím spojené mohou zkrátit lidský život o pět až deset let. Zdroj: STEM/MARK

 „Některé dodávají rozpustnou vlákninu, která váže cholesterol a jeho prekurzory v trávicím systému a vytahuje je z těla dříve, než se dostanou do oběhu. Některé vám dávají polynenasycené tuky, které přímo snižují LDL. A některé obsahují rostlinné steroly a stanoly, které tělu brání cholesterol vstřebávat,“ uvedl web.

Pokud však člověk zkusí změnit svůj jídelníček prostřednictvím těchto potravin, neměl by se zaměřit na jednu nebo dvě, ale kombinovat jich více. A které potraviny mají tyto skvělé účinky?

Oves. Miska ovesných vloček dodá tělu až dva gramy prospěšné rozpustné vlákniny. Když přidáte banán, bude to o půl gramu více. Odborníci doporučují přijímat 20 až 35 gramů vlákniny denně, přičemž alespoň 5 až 10 gramů pochází z rozpustné vlákniny.

Ječmen a další celozrnné obiloviny také dodávají rozpustnou vlákninu.

Fazole jsou na rozpustnou vlákninu obzvláště bohaté. Tělu navíc chvíli trvá, než je stráví, což znamená, že se po jídle cítíte déle sytí. Fazole jsou tedy prospěšné i při hubnutí.

Lilek a okra, neboli ibišek jedlý, jsou nízkokalorické plodiny, které jsou také bohaté na rozpustnou vlákninu.

Ořechy. Množství studií ukazuje, že rozumná konzumace mandlí, vlašských ořechů, arašídů a dalších ořechů je dobrá pro srdce. Ořechy mírně snižují LDL a navíc mají živiny, které chrání srdce i jinými způsoby. Je však lépe se vyhnout ořechům soleným, praženým nebo obaleným v cukru.

Rostlinné oleje. Použití rostlinných olejů, jako je řepkový, slunečnicový, světlicový a další místo másla a sádla při vaření nebo u stolu pomáhá snížit LDL. Vliv na vylepšení hladiny cholesterolu se připisuje i oleji sezamovému či bodlákovému nebo oleji z vlašských ořechů.

Jablka, hrozny, jahody a citrusové plody jsou bohaté na pektin, druh rozpustné vlákniny, která snižuje LDL.

Potraviny obohacené o steroly a stanoly. Steroly a stanoly extrahované z rostlin zvyšují schopnost těla absorbovat cholesterol z potravy. Potravinářské společnosti je přidávají do potravin od margarínu a granolových tyčinek po pomerančový džus a čokoládu, jsou k však dispozici i jako potravinové doplňky. Příjem dvou gramů rostlinných sterolů nebo stanolů denně může snížit LDL cholesterol asi o 10 procent.

Sója. Konzumace 25 gramů sójového proteinu denně (asi dva a půl šálku sójového mléka) může snížit LDL až o šest procent.

Tučné ryby. Ryby konzumované dvakrát nebo třikrát týdně nahradí maso, které obsahuje nasycené tuky zvyšující LDL, a dodají omega-3 tuky, které snižují LDL a navíc pomáhají předcházet vzniku abnormálních srdečních rytmů.

Vlákninové doplňky. Dvě čajové lžičky psyllia denně poskytují asi čtyřicet gramů rozpustné vlákniny.

Čokoláda je skvělá, ale může obsahovat jedy

K dalším prospěšným potravinám patří avokádo a zelený čaj, ovšem ne v podobě slazené limonády. A asi nejpříjemnějším způsobem snižování hladiny cholesterolu v krvi je hořká čokoláda, která člověku navíc dodá energii a zlepší náladu.

Superpotraviny. Slýcháme o nich třeba ve spojitosti s kysaným zelím
Nové, funkční, superpotraviny: Jaké jsou mezi nimi rozdíly a čím jsou prospěšné

Flavonoidy, které hořká pochoutka obsahuje, snižují hladinu cholesterolu v krvi a rozšiřují cévy, které jsou pak průchodnější. Proto by hořkou čokoládu měli jíst lidé, kteří mají vysoký krevní tlak nebo křehčí srdce. Přesto je na místě opatrnost. Podle studie Consumer Reports, zveřejněné v prosinci 2022, totiž mnoho populárních značek hořké čokolády obsahuje „potenciálně znepokojivé“ hladiny olova a kadmia.

„Čokoláda, která se vyrábí ze semen kakaovníku, může být znečištěná půdou kontaminovanou kadmiem a olovem nejen při růstu plodiny, ale také během sklizně a zpracování,“ uvádí Consumer Reports. Testem prošly také některé čokolády, které se prodávají i v České republice.