Již tisíce let lidé využívají blahodárných účinků vodních koupelí na lidský organismus. Velké oblibě se těšily například ve starověkém Římě, kdy relaxace v lázních plnila nejen léčebnou, ale rovněž společenskou funkci. Navíc koupele patří k těm nejpříjemnějším procedurám.

Léčba vodou

V českých lázních koupele slouží především k podvodním masážím. Záleží přitom na typu van – existují nerezové hydromasážní a pak plastové, tvarem uzpůsobené tělu. Odlišné je i umístění trysek. Zatímco v nerezových jsou zabudované po celém obvodu, v plastových jsou většinou pouze dvě trysky, v přední a v zadní sedací části. Kromě celkové koupele se můžete setkat také s částečnou, která se aplikuje buď na horní, nebo dolní končetiny.

Migréna je bolestivé, chronické onemocnění, které postihuje cévy mozku.
Strašák jménem migréna. Umí vyčerpat i omezit život, přesto je léčitelná

Vířivá koupel se provádí ve vodě o teplotě 36 až 37 °C (někdy i o stupeň více) a pobýt byste v ní měli okolo patnácti minut. Do vody lze také přidat nejrůznější přísady, jako jsou bylinné či rašelinové extrakty, čímž se účinky procedury ještě zvýrazní. Po koupeli je dobré alespoň 10 minut odpočívat. Spojení silného účinku víření s relativně vysokou teplotou vody působí nejen relaxačně, ale má také výrazně uvolňující efekt. Dochází k prokrvení tkání, což má následně vliv na uvolnění svalů a jejich regeneraci. Tohoto efektu se v lázních využívá zejména při bolestech pohybového aparátu, poúrazových stavech nebo také při funkčních poruchách.

Koupel se rovněž doporučuje při artróze kloubů, kdy zvyšuje jejich pohyblivost, při problémech s páteří, dále léčí a zmírňuje příznaky respiračních chorob a alergií. Indikuje se i při funkčních nervových poruchách, poruchách prokrvení, neurózách, některých kardiovaskulárních onemocněních, při rekonvalescenci poúrazových a pooperačních stavů, otocích a lymfatickém městnání nebo při potřebě regenerace organismu po nadměrné zátěži. Důležitý je však dozor lázeňského pracovníka, který zná váš zdravotní stav. „Voda vyhřátá na 38 °C a bublinky, které masírují povrch těla – není divu, že perličková koupel je čtvrtá nejoblíbenější procedura českých lázeňských hostů,“ uvádí Richard Šipoš ze Spa.cz.

Wellness bublinky

Pro milovníky wellness stylu není vířivka žádným překvapením. Pod názvem whirlpool, jakuzzi nebo hot tub ji najdete v aquacentrech, v hotelech a někteří šťastlivci si ji nastěhovali i domů. V soukromí koupelen, na terase či v zahradě tak mohou po každodenním vypětí odplavit stres a načerpat novou energii. Oblibu si získala i jako místo pro setkávání s přáteli. Během příjemného posezení v teplé bublající vodě dochází ke zvýšenému prokrvení tkání, urychlení látkové výměny a uvolnění svalového napětí. Pravidelné posezení ve vířivce ocení zejména ti, kteří mají problémy s pohybovým aparátem.

Pokud jsme přes den nešťastní, či dokonce vystresovaní, nahlodávají pocity naši mysl i v noci.
Noční můry trápí děti i dospělé. Podle odborníků se zlým snům dá vyhnout

Pára, která vychází z teplé vody, také pomáhá uvolnit dýchací cesty, což se dá ještě zvýraznit přidáním vhodně zvoleného esenciálního oleje. Vířivku osazenou podvodními tryskami ocení i věčné bojovnice s celulitidou, pravidelná podvodní masáž pomáhá odstraňovat její příznaky. U trysek lze totiž nejen regulovat jejich intenzitu, ale také je lze nasměrovat na konkrétní místo, čímž dosáhnete účinné masáže hlubokých tkání. Vířivku také rádi využívají sportovci k regeneraci po náročném sportovním výkonu.

Bublající voda odstraní křeče a namožené svaly se uvolní. Pokud uvažujete, že si vířivku pořídíte domů, rozmyslete si, kolik lidí ji bude s vámi využívat a případně s jakými zdravotními problémy by vám měla pomoci. Při nákupu si ověřte certifikát výrobce a nechte si novou vanu předvést. V případě venkovní vířivky je navíc potřeba počítat s vyššími náklady na údržbu.

Pozor: Do vířivky nechoďte, máte-li horečku, rozsáhlé kožní problémy a mokvavé rány. Nedoporučuje se ani při křečových žilách a v těhotenství, protože vysoká teplota vody může způsobit krvácení a předčasný porod.