Na první strašidlo a halloweenský úkol narazíme hned u expozice, kde v létě tradičně vítá návštěvníky ústecké zoo legendární aligátor Libor. O kus dál, na dohled od opic, je další stanoviště. Zadání je strašidelné, ale samozřejmě spjaté také se zoo. „Trochu se bojím. Ale mamka je se mnou a těším se na všechny úkoly,“ říká u stanoviště Pavlík Stříž.

Po chvíli potkáváme smrtku nebo mumii. Děti si je s ostychem prohlížejí. „Nebojím se,“ je slyšet hrdinně z úst osmileté Simony Hradilové. S maminkou jsou u dalšího stanoviště. Po chvíli zamíří k medvědům a dalším šelmám. Ty ale tentokrát nenahánějí hrůzu tolik, jako obvykle. Jen přidávají napětí svým řevem, atmosféra je strašidelná. Právě u expozice šelem se vydlabávají dýně.

Někdo tvoří usměvavou, další hrůzostrašnou se zuby a přísným „obličejem“, pár účastníků přidává i nápisy. „Je to super, moc mě to baví. Nejdříve jsme všechno vydlabali zevnitř, teď tvoříme obličej. Chci udělat pěkně strašidelnou,“ je nadšený Lukáš Lím, na rtech úsměv, ruce má plné oranžové hmoty, jak vyprazdňuje dýni.

„Vyřezávám s taťkou. Máme obrovskou dýni, snad bude pěkná,“ přidává se Lucie Balážová. Ukazuje přitom svému otci, jak by si přála, aby jejich výtvor vypadal.

Krásné Březno v Ústí nad Labem. Ilustrační foto
Budete dostávat bitky! Sousedské hlídky v Krásném Březně chtějí vyhnat závislé

Když se dýně rozsvítí, vydávají se děti s rodiči na cestu, lampionový průvod startuje. Dýně jsou vidět i u některých zvířat, pobavily je, pochutnávají si na nich třeba surikaty.

Malí návštěvníci si prohlížejí zvířata, díky tomu se ani tolik nebojí. „Moc pěkná akce. Děti jsou nadšené,“ zhodnotila Strašidelnou zoo Marie Svobodová, která na akci dorazila s vnoučaty.

Děti i rodiče si mohli během návštěvy zahrady prohlížet i nové přírůstky, které v minulých měsících přibyly. Například u surikat, lemurů nebo tamarínů. Mladé měly v průběhu roku také lamy. Hojně se návštěvníci hrnuli také do pavilonu slonů, chtěli pozdravit Delhi.

Mladé přírůstky obdivovaly děti také u opic, ovcí. „Chodíme do zoo moc rádi. Je to vždycky výborný odpočinek. Pro děti i pro nás,“ svěřila se Ústečanka Věra Mašková.

Sociální sítě za pouhých 15 let změnily svět k nepoznání
Sítě plné nenávisti: Výpadek ukázal jejich moc, Facebooku roste konkurence

Zoologické zahrady letos poznamenala covidová pandemie. Na jaře musely mít dlouho zcela zavřeno, až v květnu se otevřely alespoň venkovní expozice, posléze i ty vnitřní. Na jaře tak byla návštěvnost nulová, naopak během léta rekordní.

Také v Ústí nad Labem byli s letní návštěvností více než spokojení. „Návštěvnost byla hned první měsíc hodně slušná. Letos v červenci k nám zavítalo 34 tisíc lidí, loni to bylo 30 tisíc návštěvníků,“ uvedl mluvčí ústecké zoo Matěj Kynšt. Jaká budou podzimní a zimní čísla se teprve uvidí.

Od 1. listopadu začala v zoo zimní sezona. O hodinu se zkrátila otvírací doba, lidé tam mohou zavítat od 9 do 16 hodin. V provozu je pouze dolní pokladna v Drážďanské ulici. I během zimní sezony se návštěvníci mohou těšit na krmení orangutanů, piraň či tuleňů.