Jestliže se celý rok příliš nepohybujete a pak si chcete všechno vynahradit za týden na horách, hodně riskujete. V posuzování svých možností proto buďte soudní a nepřepínejte se. Zejména pokud nejste trénovaní, neměli byste se „vrhat po hlavě" do namáhavých výkonů. Tempo si udávejte sami a naslouchejte svému tělu. Než se vydáte s lyžemi či snowboardem na svah nebo s bruslemi na led, prohřejte svaly a klouby prohřívacími emulzemi. Usnadníte tím pohybovému aparátu pohyblivost a omezíte rizika případného poranění.

„Klouby jsou stavěné na určitou zátěž," říká ortoped MUDr. Ondřej Toman a dodává: „ A zátěž by měla odpovídat tréninku. Jestliže bude prudká a nadměrná, může mít za následek i trvalé poškození. Rozhodně doporučuji před výkonem zahřát organismus na ,provozní' teplotu, tedy postupně se rozcvičit a připravit na zátěž svaly a klouby. Dvojnásob to platí v zimě a v chladu."

Nejčastějším varovným příznakem toho, že jste se přecenili, bývá bolest nejprve pouze zátěžová nebo ponámahová bolest může být později i klidová. Bolesti věnujte pozornost a nikdy ji nepřemáhejte! Po intenzivním výkonu můžete zmírnit následky přetížení a podpořit regeneraci pohybového aparátu klidovým režimem a aplikací chladivé emulze z unikátní řady EFFFI. Přestože jsou založeny na čistě přírodní bázi, vzájemné působení účinných látek přináší nečekaný efekt.

Dojde-li k natažení svalů, je nutné především vyloučit další sportovní zátěž. Tím se předejde roztržení svalu. Použít můžete i šetřivé podpůrné emulze, které sice ibuprofen neobsahují, ale jsou přímo zacílené na konkrétní problémy pohybového aparátu, a podle toho barevně odlišené. Ulevují nejen při ztuhlosti nebo bolestech svalů, ale některé pomáhají při léčbě chronických stavů pohybového ústrojí a jiné lze dokonce s úspěchem použít i u akutních poranění (především podvrtnutí kloubu). Hodí se i v případě, kdy není dostupné lékařské ošetření.

Vzhledem k tomu, že k nejčastějším následkům pádů na svahu či na ledě patří distorze kloubu, je dobré mít poranění čím ošetřit. Samozřejmě je pak nutné vyhledat erudovanou lékařskou pomoc: „Někdy na první pohled banální distorze v sobě může skrývat závažnější poranění, které je-li včas a adekvátně ošetřeno - pak není zdrojem dalších potíží. Lidé také kolikrát nedocení, že se jim od doby pádu například motá nebo je pobolívá hlava, nebo že se jim tu a tam ozvou klouby či dokonce kosti. I v těchto případech doporučuji obrátit se na lékaře, nechat si udělat rentgen a zajistit si lékařský dohled," vysvětluje ortoped.

Jestliže poúrazovou péči zanedbáte, koledujete si o chronické bolesti. Později se vám může stát, že váš pohyb bude řídit intenzita bolesti a v horším případě se zimních radovánek budete muset nedobrovolně vzdát.

Nejrizikovější je první den na svahu

Sníh a led snadno vyvede pohyb z rovnováhy. Smysl pro rovnováhu jistí především takzvaný vestibulární systém vnitřního ucha tělísko rovnováhy dodává mozku informace, aby zajistil stabilitu. Jako téměř všechny životní mechanismy (třeba paměť) se dá rovnováha trénovat. A trénovat se dají i pády. Ne každý totiž dokáže zkrotit lyže nebo snowboard tak, aby se mu při ztrátě rovnováhy nic nestalo. Při jízdě jsou nejvíce namáhány kolenní a hlezenní klouby. Zatímco u snowboardistů dochází při pádu nejčastěji k poranění zápěstí a rukou, u sjezdového lyžování je na prvním místě zranění kolene. Muži si většinou přivodí úraz, protože jezdí rychle a rádi riskují, ženy proto, že vyrážejí na sjezdovku bez delší fyzické přípravy.