V Mostě má turistickou stezku, sochu v životní velikosti i stálou expozici na hradě Hněvín, kde se v červnu koná každý rok městská veselice Den magistra Edwarda Kelleyho. Jeho nevlastní dcera, Alžběta Johana Westonová, zvaná Westonie či Vestonie, žádné pocty nemá, přestože žila v Mostě déle než její otčím a patřila k nejvzdělanějším ženám v Evropě. Byla první uznávanou literátkou tvořící v Čechách a dodnes je nejvýznamnější autorkou novolatinské poezie na sever od Alp. „Ve své době byla slavnější než Shakespeare,“ řekl historik Jiří Šlajsna z Oblastního muzea a galerie v Mostě a kurátor první výstavy o této pozoruhodné ženě, která se stýkala s předními humanisty a které se dvořil i Jan Campanus Vodňanský, rektor pražské univerzity a básník.

Westonie, pohřbená v Praze, žila pouhých jednatřicet let a nikdy nepřestala milovat svého starostlivého nevlastního otce, který ji během své dobrodružné kariéry podporoval, zajistil jí vzdělání a vstup mezi tehdejší elitu, v níž dominovali muži.

Umělkyně mluvící mnoha jazyky

Narodila se v Anglii v roce 1581. Její matka Jana pocházela z chudších poměrů, ale vlastní otec Francis byl zřejmě šlechtic, potomek rodu Westonů z Ockhamu. Ten ale zemřel, když Westonie byla ještě kojenec. Matka se pak vdala za bezdětného Kelleyho, tehdy vystupujícího pod jménem Talbot, který jako médium pro rozmlouvání s anděly spolupracoval s proslulým učencem Johnem Dee. Rodina, kterou doplňoval Westonin starší bratr Jan, se nakonec usídlila v Čechách, kde se Kelley etabloval jako alchymista.

V areálu mosteckého hradu Hněvín se konala tradiční akce Den magistra Edwarda Kelleyho.
FOTO: Hněvín hostil Den magistra Edwarda Kelleyho, lidé nahlédli do jeho dílny

Od dětství velmi vnímavá a nadaná Westonie hájila čest otčíma i po jeho smrti, přestože zemřel jako kritizovaný dlužník a rodina tím přišla o majetek, který básnířka v některých verších žádá zpět. Zatímco Westonie se zapsala do dějin jako „desátá múza“ ovládající angličtinu, češtinu, němčinu, latinu, starořečtinu a italštinu, Kelley je dosud vnímán laiky jako těžko uchopitelná, spíše negativní postava, i když byl profesí lékárník, vzdělanec a kromě alchymistických textů psal latinskou poezii. Faktem zůstává, že díky jeho příjmům a vlivu mohla Westonia studovat jazyky a literaturu, což nebylo u žen obvyklé. Jiné básnířky, třeba španělské, italské či francouzské, psaly v rodných jazycích, Westonie používala latinu, což na učence velmi zapůsobilo.

Zřejmě nepatřila ke krasavicím, údajně trochu šilhala a možná byla krátkozraká, ale měla dar pokorně oslovovat vlivné, kterým své básně adresovala. Hovořila o sobě jako o obyčejné ženě, i když s matkou, bratrem a otčímem patřila k bohaté vrstvě.

Alchymista jako rodinný typ a investor

Kelley vlastnil v Čechách řadu nemovitostí. Patřila mu i část štol na zlato v Jílovém u Prahy, kde s podporou mocného Viléma z Rožmberka, který byl Kelleyho hlavním mecenášem, chtěl obnovit těžbu, což však bylo velmi nákladné. První uvěznění podnikavého alchymisty na Křivoklátě mělo politické pozadí, po propuštění opět nadělal dluhy a skončil na mosteckém hradě Hněvín ve vězení pro dlužníky. Majetek propadl císaři Rudolfu II., kterému Westonie také napsala vroucné verše, ale neuspěla.

David Juřina je umělec z Mostu, který se specializuje na zábavu pro děti.
Jsem stand-upista, potřebuji přímý kontakt s dětmi, říká nevšední umělec z Mostu

Kelley vydržel v izolaci na Hněvíně, kde mohl tvořit, zhruba rok, během kterého Westonie s matkou žila v pronajatém domě v Mostě, aby obě byly při ruce a mohly chodit na návštěvy. Alchymista se však rozhodl pro útěk, jenže při pádu z výšky se zmrzačil a vyčerpán bolestí a životem zvolil otravu jedem. Předtím se sešel s manželkou a Westonií, se kterou prý vedl dlouhou debatu v latině. Rodina se pak ocitla bez peněz, půl roku ještě zůstala v Mostě a pak se přestěhovala do Prahy, kde jim azyl poskytl Jiří Barthold Pontanus z Breitenberka, další slavný mostecký rodák, humanista, básník a církevní hodnostář.

Umělkyně se stává matkou a psaní ustupuje

Po strmém pádu nevlastního otce životní úroveň Westonie sice výrazně klesla, ale nikdy netrpěla hladem. I když měla několik nabídek k sňatku, vdala se za právníka Johanna Lea. Doufala, že jí pomůže ve sporu o majetek zabraný její rodině. Satisfakce se ale nedočkala. Umřela po komplikovaném sedmém porodu. Předtím už moc nepsala, zdrtila ji smrt otčíma, matky, bratra a dvou dětí. Zanechala po sobě několik sbírek poezie a krátké veršované morality. Ještě za jejího života vyšla její korespondence.

Za svůj úspěch vděčí kromě Kelleyho řadě osobností, třeba svému učiteli v Mostě. Byl to John Hammond, anglický katolický emigrant a pozdější osobní lékař anglického a skotského krále Jakuba.

Narkoman v parku Střed v Mostě krátce před slavnostním poklepáním základního kamene, které proběhlo opodál. Začala rekonstrukce parku.
Drogy i klasická hudba. Zahájení opravy parku Střed v Mostě provázely kontrasty

Už za jejího života se Westonii říkalo novodobá Sapfó. Spojování s nejznámější básnířkou antického světa byla pro Westonii obrovská pocta. I proto se výstava v mosteckém muzeu nazývá Vestonia - renesanční Sapfó. Cílem expozice je upozornit na život a dílo této osobnosti v různých souvislostech a splatit tak část dluhu, který Most vůči básnířce má. Teď díky muzeu už možná nebude pouhým stínem svého nevlastního otce.

Na výstavě veřejnost uvidí i předměty denní potřeby z období renesance, nábytek, originální tiskopisy, popravčí meče, zbroj, mince a obrazy. Přínosné jsou i životopisy lidí, kteří Westonii inspirovali, byli s ní v kontaktu či vytvářeli společenstvo oddané poezii. Průkopnická výstava potrvá do 31. prosince.