Díky letité píli autora můžeme nahlédnout do „života po životě“ slavných osobností českých a moravských dějin vědců, pedagogů, lékařů, spisovatelů, sportovců a umělců. Letos v červnu se na pulty knihkupectví dostává místopis a zobrazení dalších 264 hrobů slavných osobností.

„Pro snadnější orientaci, kde hroby hledat, jsme obohatili třetí svazek o jejich přehledný místopis. Zahrnuje osobnosti nejen tohoto dílu, ale i dvou svazků předcházejících. Pomůže návštěvníkům nejen pražských hřbitovů v jejich hledání místa posledního odpočinku osobnosti, která je zajímá,“ uvedl Dvořák, který je spoluzakladatelem legendárního Kladivadla a ústeckého Činoherního studia.

Bez nadsázky lze říci, že Dvořák vytvořil bedekr našich hřbitovů. Protože připomenout si u hrobu některou z našich osobností, znamená pro člověka vydat se na výlet v prostoru i v čase. V místopisu hrobů slavných najdete i desítky hrobů v Ústeckém i Libereckém kraji.

Léto. Ilustrační foto
Začátek prázdnin se obejde bez extrémních veder. Bouřky budou jen lokální

Podle ústeckého nakladatele Pavla Mészárose měly předchozí dva díly mezi čtenáři ohlas.

„Když jsem vydával předchozí díl, uvědomil jsem si, že kniha je unikátní encyklopedií. Projevili o ni zájem i učitelé a studenti, protože je zdrojem speciálních či spíše ojedinělých informací. Je překvapující, že nás, kteří se rádi procházíme mezi náhrobky ve stínu starých stromů, je tolik. Tahle zvláštní záliba má dokonce svůj odborný název tafofilie. Je určena všem, které oslovuje mystická zklidňující atmosféra hřbitovů,“ řekl Mészáros.

Zakoupením knihy lidé přispějí na projekt Adopce významných hrobů. „Finančně napomáhají tomu, aby místa posledního odpočinku elit našeho národa byla udržována a zůstala zachována pro příští generace,“ dodal nakladatel.

Trať 097 Teplice - Lovosice. Nádraží Úpořiny
Provoz na zavalené lokálce z Teplic do Lovosic má zachránit petice