Nájezdy policistů, novinářů a televizních štábů vystřídaly už jen udivené obličeje místních zahrádkářů. „Byl to náš předseda, víc vám k tomu neřekneme,“ shodují se oslovení, převážně starší lidé.

SVÍČKA ZA ALEŠE A MARII

Chatek je v osadě zhruba stovka, pouze před jednou z nich ale hoří svíčka. Zděný domek se žlutou fasádou patří 63letému předsedovi osady Alešovi a jeho 45leté ženě Marii. Oba zavraždil v noci na pondělí starší recidivista. Pak se sám zastřelil na cestě před domem.

Zdroj: Deník/Kristián Šujan

O vztahu obou manželů se toho příliš neví. On byl léčitel a na zaneřáděné zahradě pěstoval nejrůznější rostliny, včetně marihuany.

Ona pracovala v Domově pro seniory na Severní Terase. Vzali se v roce 2010. Aleš byl podle sousedů milý a neměl žádné nepřátele. Věnoval se i alternativní medicíně.

„Měl marihuanu na zahradě. Když byla členská schůze, tak mi to zdálky ukazoval a říkal: Podívej se, víš, co to je? To je potrava chudých lidí. Ale měl to tam jenom jednu sezonu,“ vypráví jeden z letitých zahrádkářů, který kolonii pomáhal zakládat. „Byl takový zbrklý. Ale už musím jít, jdu se podívat na svoji chatu, jestli s ní něco není,“ ukončil rozhovor senior.

Na místě hrůzného nálezu probíhá intenzivní vyšetřování.
Hrůzná vražda na Ústecku. V chatové osadě našli policisté tři mrtvoly

Další zahrádkář má zkušenost s tragickým masakrem o něco silnější než ostatní. „Ti darebáci mi udělali v neděli v noci díru v plotě a prošli mojí zahradou až k chatě předsedy. Musím to opravit,“ domnívá se. Od pravdy asi nebude daleko. Na jeho plotě totiž visí policejní páska.

Manželé měli společnou pouze nejmladší z dcer, zbytek dětí byl z předchozích manželství. Motiv vraždy není známý. Jeden ze zahrádkářů poukazuje na partnerskou krizi. „Žena od něj utekla, měli manželské problémy a ona snad měla mít kdysi i milence. Ten jí nikdy neodpustil, že se ke svému muži vrátila,“ podotýká. Ve hře je tak i varianta, že jedním z pachatelů byl zhrzený milenec. 

VRAŽDIL DROBNÝ ZLODĚJ?

Podle informací Deníku byl vrah drobný zloděj s bohatou kriminální minulostí. Právě on popravil oba manžele a údajně znásilnil také obě dcery. Stihl ještě zabít i psa. Sám se pak před chatou zastřelil. Jeho komplic pomáhal rodinu svazovat páskou. Následně z chaty utekl. Syn se z pásky nad ránem dostal a před čtvrtou hodinou ranní zavolal policii.

Prohlédněte si fotogalerii z pondělního vyšetřování:

Vyšetřovací verzi nelze potvrdit. Ani to, zda je skutečně jeden ze spolupachatelů na útěku.

„Po dohodě se státním zástupcem nebudeme k případu poskytovat žádné informace. V případě, že bychom měli nové informace, které bychom mohli veřejnosti poskytnout, tak je zveřejníme,“ podotkla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová s tím, že vyšetřování nadále pokračuje. Policie v úterý odpoledne pak propátrávala širší okolí. 

Na místě hrůzného nálezu probíhá intenzivní vyšetřování.
Pachatel byl jeden. Zřejmě popravil manžele, sám pak spáchal sebevraždu

Podle odborníka na psychodidaktiku a sociálně patologické jevy Jiřího Škody z ústecké univerzity bude mít přihlížení vraždě rodičů či dokonce údajné znásilnění naprosto jednoznačný vliv na vývoj dětí.

„Takto silně traumatizující zážitek může mít na psychiku dítěte dokonce celoživotní následky. Takovéto trauma je velice silným stresem, se kterým se člověk musí vyrovnat. Dospělí se s tímto stresem vyrovnávají obvykle lépe postupnou racionalizací dané situace. U dětí však tyto adaptační mechanismy nejsou do takové míry vyvinuté a může se později objevit posttraumatická stresová porucha, která je doprovázena nočními můrami, úzkostnými stavy, vracením se velmi živých vzpomínek na prožité trauma,“ dodává Škoda s tím, že v některých případech je pak nutné přistoupit i k farmakologické léčbě.

Odsouzený vrah Milan Oračko žádá obnovu řízení.
Odpykává si trest za ubodání své družky. Noví svědci podle něj změní verdikt