Touto dobou by Naděžda Chroustová, pracovnice infocentra situovaného přímo u hlavní brány, přitom vítala první skupinky návštěvníků. Místo toho se v rovněž uzavřeném „Íčku“ věnuje administrativním záležitostem.

Zdroj: Deník„Prohlídka hradu je spojená i s návštěvou Jandova městského muzea, jehož součástí je také oblíbená alchymistická dílna. I když se v ní v současné době alchymistické pokusy nekonají a vše je pouze dekorací, sklepení v minulosti tomuto účelu skutečně sloužilo,“ připomíná Naděžda Chroustová, která v infocentru pracuje třetím rokem.

Mezi pokusy, které tu dávní učenci v 16. století prováděli, patří například výroba likéru mládí nebo zlata. Podle pověsti byly snahy o výrobu cenného kovu úspěšné a pod hradem se zlatý poklad nachází.

Pro návštěvníky chystají na zámku v Krásném Dvoře novinky také v expozici. Proměny se dočká letní jídelna, vznikne tam sladký salon. Na snímku kastelánka Michaela Hofmanová.
Pusto a prázdno? Ne. Na krásnodvorském zámku je živo i během koronavirové pauzy

„Mezi největší vzácnosti budyňského hradu patří vycpanina krokodýla z první poloviny 16. století. Jde o nejstarší vycpané zvíře ve střední Evropě,“ podotýká pracovnice infocentra.

Krokodýla nilského přivezl ze své cesty na Blízký východ tehdejší majitel hradu Jan Zajíc z Hazmburka. Uchovaný exponát zavěšený u stropu je vlivem zubu času už zčernalý a chybí mu špička ocasu a část nohou. Zajíc tehdy „draka“ do Budyně přivezl živého a zvíře na krátký čas dokonce obývalo vodní příkop u hradu. Ve Zlatém sále je krokodýl vyobrazený také na jedné z renesančních fresek.

Alchymie i nejstarší krokodýl v Evropě. Nejen to nabízí vodní hrad v Budyni nad OhříAlchymie i nejstarší krokodýl v Evropě. Nejen to nabízí vodní hrad v Budyni nad OhříZdroj: Deník/Michaela Rozsypalová

Ve stálé expozici Jandova městského muzea, které vzniklo ve 20. letech minulého století, mohou lidé spatřit i mnohem straší exponáty, než je vycpaný krokodýl.

Nachází se tu například archeologické nálezy z období třetího tisíciletí před naším letopočtem, historické střelné zbraně a další dobové předměty.
„Dříve bylo v muzeu mnohem více exponátů. Při rekonstrukci v 70. letech je ale bylo nutné přestěhovat a velká část se jich zpět do Budyně už nevrátila,“ zmiňuje Naděžda Chroustová. Už těší, až hrad opět ožije turistickým ruchem. „Loni na hrad zavítalo 10 tisíc platících návštěvníků, další si přišli jen prohlédnout nádvoří. Počítám, že koncem května bude už situace příznivá a budeme moci otevřít,“ dodává.

Poslední závod. Záběr z natáčení
Natáčení filmu Poslední závod skončilo, točilo se i kousek od Libochovic

Během sezony, která za standardních podmínek trvá od dubna do října, mohou lidé hrad navštívit kromě pondělí každý den. Prohlídkový okruh je asi 45 minut dlouhý a opakuje se během otevírací doby až sedmkrát.

Přes léto se tu koná také spousta kulturních akcí. Kromě prostorného nádvoří, kde za pěkného počasí mohou lidé využít k posezení i dřevěné lavičky, je v současné době volně přístupné také lapidárium. Tam se nacházejí starobylé kamenné plastiky ze zaniklých a poškozených objektů z města Budyně nad Ohří.