Krajské zdravotní hrozí po kontrolách zakázek na přístroje pořízené z dotace Evropské unie povinnost vrátit až 176 milionů korun. Společnost ale peníze vracet nechce, proti rozhodnutí ministerstva financí se brání žalobou. Než soud rozhodne, nemusí nemocnice peníze zaplatit.

Že při nákupu přístrojů udělala nemocnice chyby, to si kromě ministerstva myslí i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který už dal firmě pokutu 700 000 korun, ale jen za administrativní chyby při výběrovém řízení.

Celkem nemocnice získaly z ROP Severozápad 500 milionů korun.

Dalším velkým problémem nemocnic řízených krajem jsou onkologická centra. Už v roce 2008 přišla nemocnice v Chomutově o status komplexního onkologického centra, které poskytuje tzv. biologickou léčbu rakoviny.

Ústecké nemocnici zase hrozilo, že od dubna 2012 přijde o status komplexního onkologického centra, nakonec ho má udělen jen dočasně. Za moderní, biologickou léčbou rakoviny by tak pacienti museli dojíždět mimo region.

V Ústeckém kraji současně ubývá malých nemocnic, které nejsou ve správě kraje. Nemocnice se bojí, že s nimi zdravotní pojišťovny neuzavřou smlouvy, a budou tak muset rušit některá oddělení. Za zachování všech oddělení malých nemocnic i po začátku roku 2013 se postavili občané, desetitisíce jich podepsalo různé petice. Zdravotní pojišťovny stanovily pro uzavírání nových smluv přísná pravidla, podle vedení malých nemocnic jsou ale nepřiměřená.

Například nemocnice v Kadani nesplňuje velikost spádové oblasti, v Žatci nebo Roudnici nesplňují porodnice zase podmínku 500 porodů ročně. Zachovat porodnici se podařilo v Rumburku, tamní nemocnice je spádová pro asi 55 000 obyvatel Šluknovského výběžku.

Požadavky na snížení počtu lůžek některé nemocnice už vyřešily. V Duchcově na Teplicku skončí lůžkové oddělení chirurgie, zůstane jen akutní péče s krátkou dobou hospitalizace. Litoměřická nemocnice ze stejného důvodu od příštího roku zruší oddělení psychiatrie s 35 akutními lůžky.

S problémy se potýkaly v končícím volebním období i nemocnice v Žatci a v Lounech. Žateckou nemocnici se městu podařilo zachránit po dočasném devítiměsíčním uzavření porodnice, nemocnice v Lounech v roce 2010 skončila.

Seriál Deníku

Do zastupitelstva Ústeckého kraje kandiduje 19 volebních subjektů. Některé z nich jsou nové a zatím dosti nečitelné. Jednu kandidující stranu, a to vládnoucí ČSSD, ale známe dobře. Co se za její vlády v kraji změnilo v oblastech, které mají kraje na starosti?