Snímky s názvem Litoměřicko – Zahrada Čech z nebe jsou vytvořeny pomocí speciální 360stupňové kamery. Díky tomu je během sledování videa možné rozhlížet se do všech stran a poslouchat přitom zajímavosti o místě, nad kterým letadlo právě prolétá.

Zpracování celé videomapy zabralo zhruba rok. Nafilmování letu, který trval necelou hodinu, byla přitom ta jednodušší část. Pro grafické studio bylo nejnáročnější sestříhání videa, animátorská činnost a programování každého jednoho popisu. „Ačkoliv se může zdát, že prosté přiřazení určitých bodů ve videu k popisům je hračka, až tak jednoduché to není. Je potřeba se zamyslet, že žádný z popisů se nesmí překrývat s jiným. Vzhledem k tomu, že se obraz ve videu stále pohybuje, mění se tak i pozice jednotlivých bodů. Pokud se tedy v první sekundě text s ničím nepřekrývá, v té další to už nemusí být pravda. Nejtěžší bylo tedy vzít v potaz všechny body, které se ve videu objeví a na základě toho dobře naplánovat a promyslet pohyb a umístění každého jednotlivého popisu,“ popisuje animátor Matěj Strouhal.

Zdroj: Youtube

360° videomapa Litoměřicko –⁠ Zahrada Čech z nebe, díl 1/4. Zahradou Čech proti proudu Labe  Zdroj: YouTube.com/Česko z nebe

Obsáhlý dokumentární film je rozdělený do čtyř částí. Je možné ho sledovat na počítači, anebo prostřednictvím VR brýlí.

První díl představuje spolu s Litoměřicemi rovinatou část Polabí. Diváci se vydají proti proudu Labe a vychutnají si pohled na Litoměřice, Terezín, Trnovany, Křešice, Polepy, Vrutice, Hošťku, Račice, Štětí, Snědovice a Drahobuz.

Druhý díl nazvaný mezi kužely Českého středohoří zavede diváky například na Úštěk, Lovečkovice, Levín, Liběšice, Chotiněves, Polepy – Libínky, Hrušovany, Encovany, Třebutičky, Horní Řepčice, Býčkovice, Ploskovice, Trnovany, Chudoslavice, Třebušín, Staňkovice, a Žitenice.

Mezi sady a vinice nad obcemi Hlinná, Miřejovice, Kamýk, Libochovany, Velké Žernoseky, Malíč, Michalovice, Píšťany, Žalhostice a k soutoku Ohře a Labe se diváci podívají ve třetím díle.

Poslední, čtvrtý díl nazvaný Na dolním toku řeky Ohře ukáže pohled na Mlékojedy, Litoměřice, Terezín, Bohušovice nad Ohří, Brňany, Rochov, Brozany nad Ohří, Dolánky nad Ohří, Oleško a Travčice.