Soudce v pondělí 23. dubna odpoledne propustil na svobodu 29letou ženu z Teplic, která nechala zemřít své čerstvě narozené dítě a poté ho odložila do plastového kontejneru. V nádobě pro třídění skla mrtvolku ve čtvrtek večer našel bezdomovec.

Ženě za násilnou smrt hrozí 20 let vězení nebo až výjimečný trest. Soudce nevyhověl návrhu policie, aby dotyčná zůstala až do soudního procesu za mřížemi, aby neovlivňovala svědky či nezmizela za hranice, popřípadě nepokračovala dále v trestné činnosti. A po 48 hodinách v policejní cele předběžného zadržení ji tedy pustil na svobodu. „Neshledal žádné důvody vazby,“ sdělila v pondělí odpoledne verdikt soudu o propuštění mluvčí policie Alena Bartošová.

Bezdomovec našel mrtvolku dítěte v kontejneru ve Zrenjaninské ulici v Teplicích. Policie všechny kontejnery okolo místa činu v ulici obehnala policejní páskou a prohledávala je.
Novorozeného chlapečka odhodila jeho matka, policisté ji obvinili z vraždy

Žena z Teplic se tedy mohla po 48 hodinách v policejní cele v pondělí odpoledne vrátit domů. Fotografie dotyčné, která se dostala na veřejnost kvůli jejímu veřejně přístupnému profilu na facebooku, poté kolovala po sociálních sítích. Facebookový profil ženy pak během odpoledne zahltily nenávistné komentáře.

V případě vraždy novorozence to není první takováto tragédie na Teplicku. Ale zatímco vražda miminka z roku 2004, které někdo zahrabal mezi odpadky do kontejneru v Krupce, zůstává dodnes bez pachatele, tak v případě čtvrtečního nálezu mrtvého tělíčka ve Zrenjaninské ulici v Teplicích má policie zcela jasno. Kriminalisté za pachatelku vraždy mimina označili 29letou matku z Teplic, která se nakonec pod tíhou důkazů při výslechu přiznala.

Čtvrť obešla hrůza

Obyvatele tento hrůzný čin v jinak poklidné čtvrti Teplic vyděsil. „Hrozné, co se tady stalo. Slyšel jsem to ještě ten den, kdy to mimino našli v popelnici. Raději o tom ani nemluvit,“ komentuje František Šimon, který v lokalitě Řetenic, kde k hrůznému nálezu došlo, bydlí už řadu let a danou oblast Teplic na rozdíl od ostatních částí města považuje za relativně klidnou.

Neuběhly ještě ani čtyři měsíce roku a policie na Teplicku si zapsala do statistik první vraždu. Stejný počet byl za celý loňský rok. Pouze jediným loňským případem byla rodinná tragédie z Nákladní ulice v Teplicích, kdy muž nejspíše ze žárlivosti nejprve pistolí usmrtil svoji manželku a poté obrátil hlaveň proti sobě. V paměti Tepličanů ještě dlouho ale zůstane jiný případ, kdy nezletilý mladík před lety zabil svoji kamarádku. Kriminalisté za posledních pět let řešili na Teplicku celkem devět vražd. Všechny jsou objasněny.

Ilustrační foto
Při přehrabování popelnice zažil šok. Bezdomovec v ní nalezl mrtvého novorozence

Co je vazba? Vazba je mimořádné opatření na základě důkazů v trestním řízení, které slouží k zajištění obviněné osoby po dobu nezbytně nutnou pro účely týkající se trestního řízení a následného výkonu trestu. Účelem vazby je zabránit obviněnému, aby se vyhýbal trestnímu řízení nebo trestu, aby mařil či ztěžoval provádění důkazů, aby dokonal trestný čin či páchal další trestnou činnost. Podstatou vazby je dočasné (nicméně zpravidla delší, řádově trvající týdny, měsíce, výjimečně i roky) omezení osobní svobody obviněného rozhodnutím soudu ve specializované vazební věznici či ve vazebním oddělení věznice běžné. Vazba má pouze zajišťovací funkci, nelze ji pokládat za trestní sankci či prostředek nápravy, zároveň také nijak dopředu neurčuje výsledek trestního stíhání (budoucí odsouzení obviněného). Vazbu je třeba odlišovat od zadržení, které je jiným trestněprocesním institutem k zajištění osob a od zajištění, které je upraveno zákonem o Policii České republiky.
O vzetí do vazby rozhoduje soud, v přípravném řízení rozhoduje soudce pouze na návrh státního zástupce. Rozhoduje se usnesením, proti kterému je přípustná stížnost, jež však nemá odkladný účinek. Požadavek soudního rozhodování o vazbě v trestním řízení vyplývá z Listiny základních práv a svobod a z mezinárodních dohod o ochraně základních lidských práv a svobod, k nimž Česká republika přistoupila. Podle trestního řádu účinného před listopadem 1989 o vazbě rozhodoval prokurátor.

Obviněný smí být vzat do vazby jen tehdy, jestliže z jeho jednání nebo dalších konkrétních skutečností vyplývá důvodná obava, že uprchne nebo se bude skrývat, aby se tak trestnímu stíhání nebo trestu vyhnul, zejména nelze-li jeho totožnost hned zjistit, nemá-li stálé bydliště anebo hrozí-li mu vysoký trest (tzv. útěková vazba),
že bude působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné nebo jinak mařit objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání (tzv. koluzní vazba), nebo
že bude opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán, dokoná trestný čin, o který se pokusil, nebo vykoná trestný čin, který připravoval nebo kterým hrozil (tzv. předstižná vazba).