O tom, že je vodní nádrž Fláje turisty jedním z nejvíce vyhledávaných míst v Krušných horách, není pochyb. A právě proto, že se vodní dílo vybudované v roce 1963 těší velké oblibě, přichystalo letos Povodí Ohře, pod jehož správu spadá, pro návštěvníky jednu převratnou novinku. Připravuje totiž vnitřek přehrady otevřít turistům.

„Zájemci se dosud do těchto míst dostali maximálně jednou za sezonu. Teď jim nabídneme možnost podívat se do vnitřku jedinečné stavby po celý rok,“ přiblížil mluvčí společnosti Povodí Ohře Jan Svejkovský s tím, že vodohospodáři očekávají několik tisíc návštěvníků ročně.

Tak vypadala přehrada zčásti vypuštěná v roce 2015

V současnosti probíhají práce na úpravách útrob přehrady. Na nich se podílejí horolezci, kteří odstraňují bednění staré skoro sedmdesát let. „Aby byla zajištěna bezpečnost turistů, musí pryč poškozený beton i cementové krápníky. Přehrada bude vyklizená do léta a návštěvníci si potom budou moci vybrat ze dvou prohlídkových okruhů s průvodci,“ doplnil Svejkovský. Lidé uvidí třeba malou vodní elektrárnu, která svým výkonem pokryje hlavně potřeby hráze.

Povodí chce přehradu více zatraktivnit. Loni zahájilo stavbu informačního centra, které bude přímo nad vodní hladinou. Celodřevěná stavba nabídne nejen malé občerstvení, ale i krásný výhled na celé vodní dílo. Počítá se s tím, že bude otevřené celoročně, v zimě ale asi jen o víkendech. Se zahájením provozu se počítá letos na jaře. Loni také proběhla oprava zábradlí na koruně hráze.

Fláje.Zdroj: Skauti Most

Vodní dílo Fláje  Foto: Skauti Most

Přehrada Fláje je českou kulturní památkou, podobná je už jen ve Švýcarsku. Název má po obci, která byla kvůli jejímu vzniku zaplavená. Přehrada je 50 metrů vysoká a 50 metrů má i na šířku a v základech. Hráz je dlouhá téměř půl kilometru.

Vodohospodáři s žádnou velkou vodou nebo dramatickým navýšením hladin ve svých nádržích po letošní zimě nepočítají. „Zatím se tání na nějakém podstatném zvýšení hladiny neprojevilo,“ řekl mluvčí Svejkovský. Dodal, že se ani v dalších měsících, kdy by měla letošní o něco bohatší sněhová nadílka v Krušných horách roztát, nepočítá s nijak dramatickým navýšením.

Tak loni slavila Nechranická přehrada 50 let

Podobné je to i jinde. „Trochu vody přibylo, ale opravdu jen hodně málo,“ potvrdil v neděli Roland Müller z přehrady Nechranice na Chomutovsku. K prvnímu únoru byla kóta hladiny v metrech nad mořem na hodnotě 265,72. V neděli 24. února pak 266. „To jsou necelé tři desetiny, což je opravdu málo,“ dodal Müller, který připomněl, že na horách už moc sněhu ani není.

Podle mluvčího Svejkovského může ještě do případného zvýšení hladiny přehrad promluvit jarní počasí. Třeba vytrvalý déšť. „Když bude hodně pršet, bude foukat vítr a bude teplo, tak je tu možnost, že vody přibude. Pokud bude jenom teplo, tak to proběhne bez problémů,“ dodal mluvčí Povodí Ohře.

Autodrom Most.
Autodrom už není jen pro rychlá kola. Míří sem i běžci