Historický debakl komunistů rozhodně nedává důvody k radosti jejich ústeckému předsedovi Pavlu Vodseďálkovi. Ten prohru nebere jako definitivní. I on doufá, že jednou „…vstanou noví bojovníci“, a odchod z parlamentu považuje za epizodní a doufá v návrat. „Náš totální propad ve volbách je špatný, velice špatný. Lidé dali přednost pravici a levici úplně vytěsnili z Poslanecké sněmovny. To znamená, že v parlamentu nebude nikdo hájit jejich zájmy, sociální politiku, péči o důchodce a další,“ poznamenal s tím, že se obává rozprodeje posledních zbytků státního majetku jako Budějovického Budvaru, České pošty nebo Českých drah. „Našim představitelům zazlívám, že se jim nepodařilo lidem vysvětlit, že příspěvky na lékaře, na důchodce, zvýšení platů, některá koronavirová opatření prosadila KSČM a zásluhy za to si nechali ve veřejném prostoru ukrást premiérem Babišem,“ poznamenal v reakci na rezignaci stranického vedení, které podle jeho názoru mělo odstoupit už na jaře, ne teď po volbách.

To členové ODS důvody k jásotu rozhodně měli. Jejich nadšení ve volebním štábu během sobotního odpoledne pomalu stoupalo až k slavnostnímu přípitku a radosti, že by konečně mohl být člen ODS po letech premiérem. Náměstek ústeckého primátora Pavel Tošovský se dokonce nechal strhnout k napodobování hlasu prezidenta Miloše Zemana. „Sešel jsem se s předsedy politických stran, a ti mě přesvědčili, že nejlepším premiérem bude Petr Fiala,“ parodoval prezidenta, čímž vyvolal hlasitý smích celého štábu.

Poslanci za Ústecký kraj
Ústecký kraj má o poslance navíc. Podívejte se, kdo vás bude zastupovat

Kromě současného lídra kandidátky v Ústeckém kraji Karla Krejzy získal poslanecký mandát například i Libor Turek, současný ředitel ústeckého dopravního podniku. Sám Krejza v rozhovoru pro Deník uvedl, že by premiérem měl být Fiala. „Samozřejmě nejhorší variantou by bylo rozložení sil sto na sto, ale nepředjímejme,“ poznamenal a kolem 18. hodiny vyrazil do Prahy do volebního štábu vedení.

V ústeckém centru Pirátů „Supice“ v Pařížské ulici vládl v sobotu po 16. hodině čilý ruch. Občerstvení dominoval volební guláš navařený v kotli a smažený květák z pekáče. Nějaký vtipálek donesl k dobrému rozmaru balíky knih Andreje Babiše Sdílejte, než to zakážou. Všichni sledovali napjatě televizi, na které běžela ČT24 – jak politici z Pirátské strany, tak i jejich koaliční kolegové ze STAN. V Supici byla asi dvacítka lidí, další odjeli do centrálního štábu v Praze. Bylo na nich patrné, že kroužkování kandidátů jim dost vzalo vítr z plachet. Na republikové úrovni ztratili totiž dvě desítky mandátů ve prospěch Starostů, svých partnerů. Volební dvojka Lukáš Blažej, který byl během soboty v ústeckém štábu přítomný, zachovával neutrální postoj a tento neúspěch v úspěchu nechtěl komentovat.