Poptávka po červenobílých čepičkách Santa Klause vzroste. Je to totiž doporučená výbava pro historicky první zážitkový běh Christmas Night Run v Mostě. Přestože pokračují letní vedra, přípravy na zimní závod začaly. Kromě Mostu bude i v Praze, Olomouci a Ostravě. Ojedinělá akce naváže na srpnový noční běh, kdy padl návštěvnický rekord.

„Most se začíná rozběhávat,“ řekl člen pořadatelského týmu Michal Ambrož. Podle něj začala být poptávka i po vánočním běhu, a tak organizátoři vyšli partnerskému městu vstříc. Poběží se druhou adventní neděli 9. prosince. Registrace přes internet začala ve středu 15. srpna. Po pár hodinách už byla na startovací listině dvacítka běžců z Mostecka, Chomutovska, Teplicka, Ústecka a Hradce Králové.

Ze zážitkového nočního běhu Night Run, který se uskutečnil v sobotu v Mostě.
Závodníci si na cestu nočním Mostem museli svítit lucernami

Hlavní závod se startem v 17 hodin bude dlouhý pět kilometrů, poběží se v centru Mostu a může se ho zúčastnit až tisíc běžců starších 12 let, kteří musí mít čelovou svítilnu.

Zázemí se startem, cílem, úschovnou zavazadel, převlékárnou, zdravotnickou službou a stánky zabere 1. náměstí, kde by už měla být vánoční výzdoba s ozdobeným stromem. Sváteční atmosféru umocní také vánoční koledy a „Santa“ čepičky, případně jiné běžecké vánoční kreativní kostýmy. Doprovodným podnikem bude dětský jednokilometrový běh. 

Pro Kapku naděje

Část výtěžku ze startovného, které je od 100 do 700 korun, získá nadační fond Kapka naděje, jenž pomáhá nemocným dětem. Běžci, kteří budou soutěžit podle pohlaví a věkových kategorií, dostanou startovní číslo a měřicí čip na botu. Na všechny čekají v cíli medaile a občerstvení. Ceny dostanou první tři v každé kategorii, kde se myslí i na rodinný běh.

„Běhání je trendem posledních let a Most pro to nabízí atraktivní prostředí,“ sdělil primátor Jan Paparega, který je také aktivním běžcem.

První ročník Christmas Run je zimní verzí letního Nigth Run, který se v centru Mostu konal minulou sobotu. „Byl to super závod, měli jsme čtrnáct set běžců ve všech kategoriích,“ zhodnotil šéf organizačního týmu Tomáš Pavel.

Tradiční zábavná akce Patokryjská vlna
OBRAZEM: Sud piva na obzoru! Na Patokryjské vlně si pro něj dojeli piráti

Běhů bude letos víc. Za dva týdny si to další závodníci rozdají na Matyldě při Gigathlonu. Využijí se i cyklotrasy v okolí rekreačního areálu, které jsou podle primátora zajímavé pro závodníky i diváky. „Rozhodně zájem organizátorů vítáme a věříme, že i tyto akce přilákají do našeho města lidi z celé ČR, kteří ocení krásy Mostecka a přispějí tím k vykreslení Mostu v pozitivním světle,“ dodal Paparega.

Unikátní prostředí za městem nabídne 28. října tradiční Běh kolem Jezera Most. Běžce čekají tratě dlouhé 11 a 4,5 kilometru. Do závodů se přes internet přihlásilo už přes sto nadšenců.

Tak se běhalo kolem Jezera Most loni: