Není to každodenní jídlo, podává se hlavně o svátcích. Být mistrem sushi je obtížné a každého učedníka čeká dlouhý náročný trénink. Sushi pojímá stovky druhů a určitě se jim neříká „válečky a kuličky". Hlavní přísadou sushi je rýže obalená řasou. Kromě základních přísad je nejdůležitější tzv. topping. Tak se říká „náplním" sushi.

Nejoblíbenější masové toppingy jsou:
Maguro-no-suši (syrový tuňák)
Sake-no-suši (syrový nebo uzený losos)
Kani-no-suši (vařený krab)
Tamago-no-suši (speciální japonská omeleta)
Tobiko-no-suši (kaviár)
Ebi-no-suši (kreveta)
Unagi-no-suši (grilovaný úhoř)
Tako-no-suši (chobotnice)

Nejoblíbenější zeleninové toppingy:
Kappa-no-suši (okurka)
Takuwantaro-no-suši (žlutá ředkev)
Awo-no-suši (avokádo)

Makizuši

Tak se jmenuje nejpopulárnější druh. Jsou to rýžové řasou obalené rolky s rybou, či zeleninou uvnitř. Podává se vždy po násobcích trojky, 3, 6, 9, vzácně 12. Každá trojice musí mít jiný topping. Nepoužívá se Tamago, tako a unagi. Některé restaurace míchají rýži s nastrouhanou žlutou ředkví nebo Daikon ředkví.

Uramakizuši

Zvláštním poddruhem je Uramakizuši (obrácené maki). Uvnitř je nejčastěji ryba nebo zelenina obalená řasou, to vše je obalené rýží a zrníčky. Podává se po 4, 7, 10, vzácně 13. Jedna rolka se obvykle staví na vršek ostatních.

Futomakizuši

Další je Futomakizuši (tlusté maki). Cílem je vytvořit co nejsilnější rolku. Vezmete co nejvíce ingrediencí, obalíte rýží a zamotáte do řasy. Podávají se 1 2 kusy. A obvykle se nepodává jako samotné jídlo, jako to bývá u ostatních sushi.

Nigirizuši

Jsou to rýžové wasabi pomazané válečky s toppingem na vrchu. Sushi s některými toppingy se uprostřed převazuje řasou. Používají se všechny toppingy. Na jedno nigiri jeden topping. Podávají se většinou po třech a všechny mají stejný topping. Druhá varianta je, že každé nigiri bude mít jiný topping.

Onigiri

Rýžové kuličky, či jehlánky, na spodu omotané řasou. Uvnitř nemusí být nic, ale běžné jsou náplně ze sušených nebo nakládaných švestek, hub či nakládaného úhoře. Standardní počet je 6.

Na talíři nesmí chybět

Sushi je i estetická záležitost, je nesmírně důležité sushi správně naaranžovat. Nesmí chybět kulička wasabi, mistička sojové omáčky a nakládaný zázvor smotaný do tvaru růže. Pokud jste v Japonsku v sushi restauraci (ne sushi bar), je dobré na talíři nechat zbytek, jinak si budou myslet, že chcete přidat.

Dobrou chuť vám přejí regionální Deníky!

Zpracoval Robin Braun, žák 8. třídy Základní školy ve Velkém Březně na Ústecku