Čtyřicetileté Martině z Mostu a jejím dvěma dětem jde o život. Že jim hrozí nebezpečí, upozorňovala policii, úřady i politiky, ale nikdo rodinu nedokázal ochránit. Stresem vyčerpanou šikanovanou maminku v neděli 2. září dopoledne někdo zranil do bezvědomí na prahu jejího bytu ve věžáku za úřadem práce.

Po sobotním pokusu o žhářství to byl první násilný útok. Přežila ho. „Jsem v nemocnici. Na hlavě mám ránu, ale vůbec nic si nevybavuju, jen to, že jsem šla otevřít dveře,“ řekla mi Martina do telefonu, když ji vezli na rentgen. Podrobnosti, které rychle dodala, nejsou kvůli ochraně jejího soukromí zatím publikovatelné. Vše ale nasvědčuje tomu, že matka se stala obětí série nebezpečného zastrašování a pronásledování poté, co koncem srpna bránila svou dcerku před obtěžováním místními romskými výrostky a ohlásila to policii. Ta zřejmě celý případ přehodnotí, doplní a už nebude jen přestupkem.

Stavební dělník Miroslav Kováč pokládá betonovou dlažbu u stanoviště před mosteckým blokem 91.
Nepořádku na mostecké hlavní třídě mají zabránit nové kontejnery

S Martinou jsem v kontaktu od minulého týdne, kdy mi začala vyprávět svůj příběh, aby vyšel dnes v Deníku a pomohl rodině najít zastání. Po několika návštěvách, telefonátech, ověřování faktů a rozhovorech s jejími sousedy, úředníky a policisty mě nenapadlo, že mi bude v neděli volat na poslední chvíli z nemocnice, abych text mohl doplnit. Jenže ona to předpověděla.

Před pár dny se mi několikrát s pláčem svěřila, že má strach z násilí, protože riziko rostlo. Dveře bytu někdo opakovaně počmáral symbolem vaginy a pak pod ni napsal „chcípni“. Požádali jsme proto úřady o pomoc a vyšetřování s kontrolami v domě se zintenzivnilo.

Zaklepání a pak už tma

Ještě v neděli, krátce před zbitím, mi Martina volala, že se konečně trochu prospala. Klid ale netrval dlouho. Někdo zaklepal, otevřela a probrala se až během první pomoci.

„Mohu potvrdit, že nám na linku 158 volali z emergency, že jim převezli pacientku s poraněním. Měla být údajně přepadena a nic si nepamatuje. Hlídku máme na místě a celá věc se řeší,“ uvedla v neděli v poledne krajská policejní mluvčí Jana Slámová.

Martina má za sebou drsný víkend. Když její syn v sobotu ráno uhasil ohniště na rohožce před jejich bytem, maminka omdlela. Kouřem, strachem, beznadějí a nedostatkem spánku vyčerpané tělo si o to samo řeklo.

Ilustrační foto
Obyčejným kelímkům na jedno použití zřejmě zvoní na mosteckých akcích hrana

Dočasná ztráta vědomí po žhářském útoku nešťastnou samoživitelku alespoň na chvíli zbavila děsivých myšlenek, ze kterých puká srdce nebo se skáče pod vlak. „Jsem na dně, protože nedokážu ochránit své děti. Ve svém bytě se cítím jako vězeň, nemáme kam jít,“ řekla mi. Po probděných nocích, kdy hlídala za dveřmi bytu jako voják, aby neuhořeli, mluvila pomalu a tiše, uschlé temné slzy z rozmazané řasenky na tváři jí opět zvlhly.

Před přepadením, jež instinktivně vycítila, raději přestěhovala vyděšenou dcerku na jiné místo do bezpečí a zůstala doma jen se starším synem. Čekali, až na ně někdo zvenčí udeří a oni znovu zavolají policii.

Koldům.
Vedení města nevyhoví petici obyvatel Koldomu kvůli ubytovně

Martina nedávno pochovala vážně nemocného otce traumatizovaného vykrádáním jejich bytu. Z této tragédie se ještě nestačila psychicky vzpamatovat. Zda zvládne další extrémní zátěž, bude záležet i na veřejných institucích.

Její případ je velkou výzvou pro hledání nových řešení krizových situací, které vyžadují vyšší bdělost a schopnost například rychle poskytnout přechodné náhradní bydlení či okamžitou psychologickou pomoc. Jde přece o matku a děti. „Cítím se tu špatně. Jsem šikanovaná,“ popsala mi situaci v domě dcerka při prvním rozhovoru, než musela byt opustit.

Aktuálně Případ začala intenzivně vyšetřovat kriminální policie jako násilný trestný čin. V pondělí 3. září to oznámilo vedení policie. Ta posílila bezpečnostní opatření, která navazují na srpnové vyšetřování, výslechy a kontroly zahájené ihned po ohlášení prvního incidentu.
Primátor Jan Paparega, který je v kontaktu s policií a minulý týden s ní o případu jednal, Deníku řekl, že ani radnice situaci nebere na lehkou váhu. Rodině mají pomoci sociální pracovníci.

Stanovisko primátora Mostu, zaslané Deníku v pondělí večer

„Není možné, aby se lidé v našem městě chovali takovým způsobem. V dané věci jsme využili všech zákonných možností, ale bohužel sklízíme důsledky nepovedené privatizace bytového fondu," říká primátor Jan Paparega

Vedení města reaguje na případ paní Martiny, který se objevil v Mosteckém deníku dne 3. září 2018. Ve středu 29. srpna navštívila paní Martina Magistrát města Mostu. Při této příležitosti jednala i s primátorem města Janem Paparegou a jeho náměstkyní Markétou Starou o situaci v místě svého bydliště. 

Jan Paparega, primátor MostuZdroj: Město Most

„Na paní Martinu jsem si vzal telefonický kontakt a požádal odbor sociálních věcí, aby ji neprodleně kontaktoval a pomohl jí situaci řešit. Dále jsem dal pokyn řediteli městské policie, aby na místě provedli kontrolu. Při této kontrole, v rámci zajištění veřejného pořádku, městská policie jednala i s rodinou, se kterou má paní Martina problémy. Rovněž jsme přijali opatření a strážníci městské policie zde provádí pravidelné kontroly. O těchto opatřeních jsem v pátek 31. srpna telefonicky hovořil i s paní Martinou, která mi obojí potvrzovala.

S ředitelem společnosti Mostecká bytová a.s. jsem jednal o možnosti přestěhování paní Martiny do jiné bytové jednotky, ale všechny byty jsou bohužel obsazené trvalými nájemci. O situaci jsem 29. srpna jednal se zástupcem vedoucího územního odboru Policie ČR v Mostě Jindřichem Bergmannem, kterého jsem požádal o maximální úsilí ve věci objasnění této trestné činnosti.  

Rozhodně nejsme k nastalé situaci lhostejní a velmi nás mrzí, že se tyto informace neobjevily v článku, který 3. září uveřejnil Mostecký deník. I při řešení tohoto problému se bohužel musíme vrátit opět do minulosti, kdy město Most nešťastně zprivatizovalo veškerý bytový fond a ztratilo tak možnost jakkoliv ovlivňovat skladbu obyvatel v jednotlivých bytových domech, což nahrává realitním kancelářím a spekulantům, kteří nám do Mostu stěhují lidi z celé republiky. Ze strany magistrátu věnujeme tomuto případu maximální úsilí.

Do lokality M. G. Dobnera bude na podzim městská policie instalovat další dva kamerové body, které by měly v této lokalitě přispět k většímu monitoringu závadového jednání a navíc působit preventivně,“ doplnil Jan Paparega.

 

Tématu se budeme dále věnovat také v úterním tištěném vydání Mosteckého deníku!