Podmínky pro vstup do restaurace
Podmínky do vnitřních prostor restaurací jsou stejné jako u vstupu do předzahrádek. Hosté musí mít negativní PCR nebo AG test, potvrzení od zaměstnavatele o negativním testu, potvrzení o očkování (dostačují tři týdny od první dávky) nebo potvrzení o prodělaném covidu mladší 180 dnů.

Pro mnoho hospodských ale bylo páteční rozhodnutí vlády unáhlené. Počítali totiž s tím, že budou naplno moci otevřít až v polovině června. Tomu také přizpůsobili například plán rekonstrukcí, do kterých se mnoho provozovatelů během nucené uzávěry pustilo.

Páteční rozhodnutí dostalo do svízelné situace například děčínský hotel Pošta, který provozuje i restauraci. Na dobu uzavírky si totiž jeho majitelé naplánovali rekonstrukci fasády a opravy pokojů, kde jsou například nové podlahy. Kvůli nečekanému otevření museli například vyřešit vstup do restaurace, u které bylo lešení. Mnohem větší problémy ale mají se zásobováním.

Rychle shánějí jídlo

„Prvních deset sudů piva nám přivezli v pondělí, tankové pivo budeme mít až ve čtvrtek. Problémy jsou také s potravinami, protože všechny hospody potřebují zavést najednou, a to není možné zvládnout,“ říká Jitka Flachsová z hotelu Pošta.

Do této děčínské restaurace například jeden z dodavatelů běžně jezdil nejpozději v devět hodin ráno, v pondělí ale dorazil až po poledni. I kvůli tomu se zde lednice, mrazáky i sklep plní postupně a poprvé zde přivítají první hosty po téměř šesti měsících v úterý.

Ilustrační foto.
Váš test, prosím. Hygienci za týden v kraji zkontrolovali 34 předzahrádek

Stejný problém, tedy výrazně časnější otevření, než jaké očekávali, mají také v podmokelské polévkárně Mezi domy. Tam budou prozatím obsluhovat své zákazníky jen z okénka. „Musíme opravit některé maličkosti v polévkárně a rozhodnutí o rychlejším otevření nás trochu zaskočilo. Každopádně posouváme naše plné otevření o pár dní déle. Budeme se snažit práce urychlit, abyste u nás mohli konečně posedět,“ napsala polévkárna na svou facebookovou stránku.

Zdroj: DeníkPodle Flachsové bylo nešťastné načasování otevření vnitřních prostor restaurací právě před víkendem, kdy hospodští neměli příliš šancí se na pondělní otevření připravit. „Říct v pátek před polednem, že můžeme v pátek otevřít, to je hodně nepovedený vtip,“ dodává Flachsová.

Podobně to vnímá také majitel hotelu a restaurace Kocanda v Děčíně na Starém Městě. Ten se o dalším rozvolnění dozvěděl kuriózním způsobem. „Přišla mi zpráva, že mi v neděli končí podpora Antivirus. Nic víc. Teprve pak jsem si dohledal, že mohou restaurace od pondělí otevřít i vnitřní prostory,“ popisuje své zkušenosti s komunikací státu Martin Šotka, který svou restauraci otevřel už první den, kdy mohl.

Generální ředitel Krajské zdravotní Petr Malý
Na operaci teď čeká přes tisíc pacientů, říká ředitel Krajské zdravotní Malý

Pomohlo tomu, stejně jako na Poště, že udrželi po celou dobu uzávěry všechny své zaměstnance. Těch jen na Kocandě dělá 35. Podniky, které musely propouštět, protože si už nemohly dovolit své zaměstnance dále držet, případě měly personál pracující na dohodu, mohou mít nyní problémy se sháněním lidí. Nezaměstnanost se totiž i přes koronavirovou krizi drží relativně nízko a lidí bez práce podle posledních dat Úřadu práce ČR v dubnu meziměsíčně dokonce ubylo.

„Řada z těch, která do loňska pracovala v gastronomii nebo v ubytovacích službách, si totiž našla práci v jiných oborech. Obávám se, že v létě nebude dost lidí, aby obsluhovali návštěvníky, o kterým víme, že přijedou,“ dívá se s mírnými obavami k nastupující sezóně Jan Šmíd, ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko, která má na starosti propagaci regionu.