Několik desítek lidí se přišlo v sobotu dopoledne rozloučit se 45letým Stanislavem Tomášem, přezdívaným „Floyd z Teplic“. Ten zemřel před více než měsícem krátce poté, co ho při jeho výtržnostech pod vlivem drog zpacifikovala policejní hlídka. V sobotu se nejprve v kostele svatého Jana Křtitele na Zámeckém náměstí v Teplicích konala smuteční bohoslužba, následoval pohřeb na teplickém hřbitově. Tím ale celý případ nekončí, existují snahy dostat věc před soud.

Vše o této události
najdete zde.

„Smuteční obřad je také časem k zamyšlení, zda všechny naše kroky, které činíme, jsou správné,“ řekl při bohoslužbě teplický farář. Na přání rodiny došlo v kostele na odkrytí víka rakve, někteří přítomní k tělu vložili podle romského zvyku malé dárky včetně drobných mincí. Smuteční písně zahrála živě čtyřčlenná skupina hudebníků.

Po skončení bohoslužby převezlo bílou rakev na teplický hřbitov auto pohřební služby, původně avizovaný průvod městem se nekonal. Rovněž na poslední rozloučení k hrobu Stanislava Tomáše přišly desítky lidí. Po krátké modlitbě spočinula rakev v hrobě obklopeném velkým množstvím květin. „Měl hezký pohřeb, hudebníci hráli moc dobře. Všem děkuju,“ řekla sestra zemřelého Simona Tomášová. Jeho matka, která na tom není podle ní zdravotně dobře, na pohřeb ani bohoslužbu nedorazila.

Pochod Romů Teplicemi.
Místo piety za Roma demonstrace. Vymklo se nám to z rukou, říkají organizátoři

Poslední rozloučení se Stanislavem Tomášem proběhlo bez incidentů. „Jsem velmi rád, že se pohřeb obešel bez jakýchkoliv konfliktů. Obávali jsme se, že přijdou křiklouni a pohřeb naruší,“ řekl Jozef Miker ze sdružení Konexe, který pomáhal s jeho organizací. Ani policie žádný problém nezaznamenala. „K žádnému narušení klidu nebo veřejného pořádku nedošlo,“ potvrdila policejní mluvčí Jana Slámová.

Pohřbem ale případ nekončí. Padlo několik trestních oznámení. „Prostřednictvím právního zástupce požadujeme důkladné prošetření celého případu. Policejní zásah považujeme za velmi hrubý a nepřiměřený. Chtěli bychom, aby se celá věc dostala před soud, který ji posoudí lépe než nějaké vnitřní inspekce,“ sdělil Miroslav Brož z romského hnutí Konexe.

Ilustrační foto.
Rodina zemřelého Roma dál bojuje. Podala trestní oznámení na Policii ČR

Příběh úmrtí Stanislava Tomáše sledovala prostřednictvím médií celá země. K neštěstí došlo v sobotu 19. června, kdy tropil v Teplicích výtržnosti. Krátce poté, co ho policie s použitím donucovacích prostředků zpacifikovala, muž v sanitce zemřel. Někteří s odkazem na zdánlivě podobný případ z USA označili Tepličana za „českého Floyda“. V zámoří šlo podle rozhodnutí soudu o chybu policisty, který Afroameričanovi devět minut klečel na krku a nedbal ani na jeho prosby o život. Tento zákrok skončil smrtí George Floyda.

V severočeských Teplicích však došlo k něčemu jinému. Podle pitvy bylo důvodem úmrtí předávkování drogami, nikoli policejní zákrok. Zkoumání ukázalo na vysoké množství amfetaminu, se kterým si neporadily ledviny, játra a srdce mrtvého. Rodina zemřelého s těmito závěry nesouhlasí a požadovala oponentní pitvu, která byla ale třikrát zamítnuta. Proto pohřeb proběhl až nyní. Na jeho zaplacení proběhla na sociálních sítích podvodná finanční sbírka, rodina žádné peníze nedostala. Na pohřeb se nakonec složili drobní dárci, přispěly i zahraniční neziskové organizace.