Do Českého středohoří v oblasti kolem Rané se velkém vracejí syslové, kteří jsou jinak ovšem stále považováni za kriticky ohrožený druh. Zvířat v rezervaci na severu Čech přibývá hlavně díky aktivitám ochránců přírody.

V lokalitě Písečný vrch, ležící jen kousek od Rané, bylo tento týden vypuštěno do krajiny dvaačtyřicet nových syslů. "Jde o první vypuštění tohoto kriticky ohroženého hlodavce na místa, kde dříve žil, v rámci záchranného programu naší agentury," uvedla Karolina Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Další zhruba dvě desítky syslů budou podle ní do stejné lokality přivezeny ještě v příštím týdnu. Čerstvě vypuštění syslové byli odchováni v Zoologické zahradě v Brně a jejich rodiče byli už dříve odchyceni v přírodě na Slovensku, upřesnila.

Dvě kolonie by se mohly spojit

„Na Písečném vrchu se přestalo hospodařit, tamní step postupně zarostla a syslové vymizeli. Chtěli jsme populaci obnovit. O místo jsme pečovali, vyřezali náletové dřeviny, obnovili pastvu. Věříme, že se tam vypuštění syslové zabydlí. Na nedaleké Rané se jim totiž daří výborně. Trochu i doufáme, že se nově vypuštění syslové s touto početnou kolonií postupně propojí,“ říká Vladislav Kopecký ze Správy CHKO České středohoří.

Tradiční neckyáda na Ohři v Žatci.
OBRAZEM: Lidé se bavili na neckyádě na Ohři

I když v rámci celé ČR je sysel silně ohroženým živočišným druhem, na svazích Rané u Loun se mu daří dobře. Na podzim 2015 experti odhadovali velikost tamní populace na 730 jedinců, což tehdy činilo podíl 15% ze všech syslů v ČR. Rozvoj syslí kolonie ovšem neprobíhal samovolnou a přirozenou cestou a museli mu v letech předtím také hodně pomáhat odborníci - ochranáři. Díky jejich zásahům syslí populace na Rané během posledních pěti let se rozrostla o 280 zvířat.

Dalekohled nabízí zajímavé zážitky

Syslové na Rané přitom jsou už i zvyklí na přítomnost lidí a mnozí ztratili svou plachost. Kopec ve velkém využívají turisté k výletům, ale i letci a vyznavači paraglidingu. Život syslů ve svazích Rané mohou běžně pozorovat. Často si kvůli tomu nosí i dalekohledy, bývá to zajímavý zážitek. Pozorování syslů dalekohledem je také vždy jedním z bodů programu Slavností stepí, které probíhají na Rané každý rok v květnu.

Sysel obecný byl přitom ještě v 50. letech označován za zemědělského škůdce, nyní však je kriticky ohroženým druhem. V ČR žije jen na posledních zhruba 36 lokalitách. Počet syslů v ČR se nyní odhaduje na 4300 - 5000 jedinců. Syslové vymizeli především kvůli změnám v krajině a ve způsobu zemědělského hospodaření ve druhé polovině minulého století. Neprospělo jim rozorání mezí a pastvin a spojování polí do velkých lánů, úbytek lučních ploch a používání chemických prostředků.

Projekt záchrany sysla v české krajině podpořily evropské fondy a fondy Ministerstva životního prostředí ČR.