Venku je přes třicet stupňů, páníček si jde zaběhat a svého psa vezme s sebou. Ten ale takovou zátěž nevydrží. Jindy jde zase rodinka nakoupit a svého mazlíčka nechají v autě. To se ale za pár minut mění v pec. Tropické počasí nezatěžuje jen lidi, trápí také zvířecí mazlíčky, případů přehřátí je v horku mnoho.

„Přehřátí tu teď řešíme často. Jde hlavně o psy zapomenuté v autech nebo například psy, které vzal majitel v horku zaběhat si. Neuvědomují si, že je to pro ně obrovská zátěž,“ upozorňuje žatecký veterinář Břetislav Frýba.

Stačí se projít po parkovištích u obchodních center. Takřka pokaždé na psy zavřené v autech narazíte. „Lidé to stále zlehčují, ale v autě je strašné vedro. Teplota se rychle zvyšuje,“ varuje veterinář a vzpomíná na nedávný případ, kdy majitel nechal svého psa v autě přes noc. Dopoledne, kdy už bylo velké teplo, si pro něj ale nepřišel. Pes tak musel být z auta vysvobozen rozbitím okénka.

Night Run v Mostě.
Běžci počtvrté rozsvítí ulice Mostu

Zvířatům v tomto počasí nesvědčí ani dlouhé cestování v autech. Lidé si mnohdy neuvědomují, že psi mají hustý kožich, nepotí se a ochlazují se jen tlamou. Přehřátí u nich může způsobit křeče, bezvědomí či smrt.

A jak zvířatům, když už k přehřátí organismu dojde, pomoci? Odborníci varují před rychlým ochlazením například vložením do studené vody, ledováním a podobně. Může totiž dojít k šoku a ještě větším škodám. „Ochlazovat je nutné postupně. Dát zvíře do stínu, použít mokrý chladný ručník, zajistit tekutiny, podávat je ale také postupně,“ radí veterinář Břetislav Frýba.

CHLADIVÉ DEČKY

Své mazlíčky ale můžete ochlazovat i preventivně, zvláště ty, kteří horka špatně snášejí. „Náš pes nemá teplo rád. Máme pro něj hračku, která se dá na chvilku do lednice, a on se o ní potom chladí,“ popisuje Magda Sýkorová z Loun.

Na trhu jsou k dostání nejen chladivé hračky, ale také chladivé dečky, na kterých mohou psi ležet. Odborníci je doporučují. „Hračky nebo dečky mohou pomoci. Důležité je ale hlavně to, aby měli k dispozici vodu,“ uzavírá Břetislav Frýba.

Smog. Ilustrační foto.
V Ústeckém kraji opět platí smogová situace