Litoměřický Biskupský pivovar stejně jako například motorest v Nučnicích zvou na svatomartinské menu. Husí stehno s variací knedlíků a rozinkovým červeným zelím přijde v pivovaru bez koruny na rovných šest stovek pro jednoho. Tradiční polévka kaldoun má jídelním lístku uvedenou cenu 79 korun. K tomu by se mělo připočíst i nějaké místní pivo, protože husa bez piva je jako kytara bez strun.
V Nučnicích jsou o něco levnější. „Husu coby hlavní jídlo nabízíme za 405 korun, kaldoun je za 54 korun,“ udává konkrétní ceny provozovatel motorestu Nučnice Milan Tintěra. I on přiznává, že ho situace přinutila zdražit zhruba o stokorunu na porci. „Na tři dny máme připraveno 55 hus a zamluveno máme zhruba 70 %, nicméně i tak je to zhruba o 30 % míň než v předcovidových letech. Husa už se stává luxusem a ne každý si ji může dovolit,“ dodal Tintěra.

Pro část lidí se svatomartinské menu v restauraci stává nedostižným zbožím. „Za sváteční oběd v restauraci bych si opravdu výjimečně mohla dovolit utratit maximálně 300 korun. Víc rozhodně ne,“ řekla důchodkyně Alžběta Rychterová.
Za zdražením jsou energie
Pokud je menu v restauraci nad finanční možnosti, zůstává možnost upéct husu doma pro celou rodinu. Například společnost rozvážející potraviny nabízí zmraženou husu o váze 3,7 kg za 1 295 korun. Čtyřkilová husa v akci stojí na stejném portále 1 209 korun. Přestože je svatomartinské menu českou tradicí, tak husy pocházejí z Maďarska. Ta levnější má v popisu produktu napsáno, že neobsahuje drůbky, které jsou důležitou složkou tradičního kaldounu.
Když porovnáme loňské a letošní ceny za kilogram husí, jde o raketový nárůst. „Zatímco za rok 2021 se její průměrná akční cena za kilogram pohybovala kolem 84 Kč, letos to už bylo kolem 184 Kč,“ udává server kupi.cz.
Za prudkým zdražováním husího masa vidí ekonom Lukáš Kovanda problém se zdražováním energií. „Husy zdražují, protože jsou drahé krmné směsi. Ty zdražují, neboť jsou drahá hnojiva. A ta zdražují, protože je drahý plyn. Končíme tedy opět u energií,“ připomněl Kovanda.
Kde se vzala svatomartinská tradice
Vysvětlení, proč právě se husy staly tradičním pokrmem, je hned několik. Nejlogičtější vysvětlení podezřívá husy z rušení tradiční bohoslužby, a tak skončily na pekáči. Rozšířenější legenda mluví o svatém Martinovi, původně vojákovi a později biskupovi ve francouzských Tours. Martin se původně biskupem stát nechtěl, a tak se schoval v jedné ze skalních pousteven. Byly to právě husy, které prozradily jeho úkryt. Trest je neminul. Ať je správná jakákoli verze, faktem zůstává, že husy se staly na svátek sv. Martina tradičním pokrmem.