Obrovský náraz, zvláštní duté rány, pak náhlý klid a po něm výkřiky vystupujících cestujících. Tak popisují první kritické okamžiky po středeční velké železniční nehodě v Kašticích u Podbořan manželé Prekopovi, kteří mají domek hned vedle železničního přejezdu.

Šest lidí při ní bylo zraněno. Podle posledních informací vyšetřovatelů z místa by zranění naštěstí neměla být vážná. Velmi vysoká ovšem bude hmotná škoda na vlaku, náklaďáku i železniční trati – první odhady mluvily o částce osm milionů korun.

Ohlušující rána

„Opravovali jsme na dvorku auto a najednou se ozve obrovská ohlušující rána. Podívám se k přejezdu a vidím, že je zle. Hned běžím do baráku k telefonu a volám záchranku a policii,“ popsal na místě pro Deník Vladimír Prekop. „Policisté nás uklidňovali, říkali dobře, děkujeme, nic nedělejte, my už se dál o všechno postaráme. Pak přijeli všichni záchranáři za pět až deset minut,“ doplnila jeho žena Jana Prekopová.

Nehoda byla ohlášena na tísňovou linku ve 14.14 hodin. Rychlík jel z Mostu přes Žatec do Plzně. Na přejezdu v Kašticích mu do cesty vjel kamion s návěsem. Jeden vagon kvůli nárazu vykolejil a převrátil se na bok. Silně poškozen byl i návěs kamionu. Na všechny strany z něj čouhaly deseticentimetrové plechové pláty – cáry, jako by to byl roztrhaný plastový kelímek od limonády.

Šest zraněných

Ve vlaku cestovalo 27 lidí a šest z nich bylo zraněno. Řidič kamionu i strojvůdce vlaku vyvázli bez zranění. Jeden cestující se zraněním hrudníku byl letecky převezen do nemocnice v Ústí. Zbylí pacienti byli ošetřeni v Žatci.

„Na místě nehody zasahoval vrtulník letecké záchranné služby a tři vozy zdravotnické záchranné služby. Dopravní podnik Ústeckého kraje v Žatci byl požádán o převoz nezraněných cestujících z havarovaného vlaku do cílové stanice,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Sjelo se pět jednotek hasičů – drážní hasiči z Chomutova, profesionální ze Žatce a Podbořan a dobrovolní hasiči z Podbořan a nedalekého Krásného Dvora.

Signalizace zřejmě fungovala

Nehoda se udála na železničním přejezdu se světelnou výstražnou signalizací. Podle prvotních informací fungovala, takže vina za střet bude pravděpodobně na řidiči auta. Signalizace přechodu blikala na místě i několik hodin po nehodě v době, kdy už se chystalo vyprošťování havarovaných vozidel. „Podle prvotních informací bylo zabezpečovací zařízení v době nehody v činnosti. Činnost zabezpečovacího zařízení bude dál ověřena při přezkoušení a funkce z doby před nehodou i v době vzniku bude zjištěna ze záznamového zařízení,“ sdělil Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce.

Škoda byla předběžně odhadnuta na osm milionů korun. Z toho na vlaku šest milionů, na autě a trati po jednom milionu korun.

Kvůli vyšetřování nehody a odstraňování následků byla trať a silnice mezi Kašticemi a Vysokými Třebušicemi na řadu hodin uzavřena. Místo vlaků na trati Žatec – Plzeň jezdily autobusy. Odstra­ňování následků nehody a opravování trati potrvá zřejmě až do čtvrtečního dopoledne.

Jiná vážná nehoda na stejném přejezdu u nádraží v Kašticích se stala téměř přesně před rokem. Po srážce osobního auta s vlakem byli tehdy zraněni dva lidé (připomeňte si zde).