Pětasedmdesátiletý muž italské národnosti, který v Ústí nad Labem podnikal, se na jaře 2018 dvakrát dostavil do nemocnice, kde si stěžoval na silný tlak na hrudi, mravenčení v rukou a celkovou slabost. Lékařky ho ale měly pokaždé poslat domů. „Bylo strašné ho vidět, jak tam zoufale sedí schoulený na židli v nemocniční hale a čeká, co s ním bude,“ řekla rodinná známá Lenka K. Českému rozhlasu, který o případu informoval jako první.

Hospitalizaci pacienta, který docházel na dialýzu, lékařky odmítly. Jeho stav diagnostikovaly podle přítelkyně rodiny jako začínající virózu a na diagnóze trvaly i poté, co muži dělalo problém polykání, pití i pojídání prášků. Stav pacienta se však během několika málo dní prudce zhoršil, potřetí pacient do nemocnice dorazil sanitkou. Krátce po večerní hospitalizaci v nemocnici zemřel.

Masarykova nemocnice.
Dvakrát poslali seniora z Emergency ústecké nemocnice domů. Potřetí umřel

Lékařky čelily trestnímu oznámení. Policejní vyšetřovatelé však po více než dvou letech rozhodli, že se ze strany doktorek nejednalo o trestný čin. Podle rozhlasu byla příčinou úmrtí pacienta srdeční příhoda. Státní zastupitelství ale případ kvůli zanedbání lékařských předpisů předalo České lékařské komoře. „Trestný čin byl sice vyloučen, nicméně bylo zjištěno, že postup lékařek nebyl shledán v souladu s lékařskými předpisy,“ potvrdil Zdeněk Ovčačík, náměstek Okresního státního zastupitelství v Ústí nad Labem.

Lékařky nyní čelí disciplinárnímu řízení. „Po prošetření výše uvedené stížnosti jsem rozhodla stížnost přijmout a předat k dalšímu řešení revizní komisi okresního sdružení lékařů České lékařské komory v Ústí nad Labem,“ uvedla členka revizní komise lékařské komory Hana Čejková.  Pokud revizní komise pochybení potvrdí, hrozí lékařkám i dočasné nebo úplné vyloučení z komory. To prakticky ukončuje výkon jejich povolání v České republice i Evropské unii.

Přírodovědná fakulta ústecké univerzity se dočkala nové budovy
Ústecká univerzita má nové centrum. Vyrostlo místo porodnice a stálo miliardu

Obě lékařky jsou podle sdělení Krajské zdravotní, pod kterou ústecké zdravotnické zařízení spadá, nadále zaměstnankyněmi Masarykovy nemocnice. Ta provedla své vlastní interní šetření úmrtí pacienta.

„Výsledkem šetření je závěr, že ze strany zdravotnického personálu k pochybení nedošlo,“ informoval mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký. „Samostatné oddělení nemocničního ombudsmana Krajské zdravotní má od pondělí k dispozici další materiály k případu, začalo se jimi zabývat a s Českou lékařskou komorou je připraveno spolupracovat,“ doplnil mluvčí s tím, že více informací nemocnice zatím poskytovat nebude.