Na střechu františkánu vydáme 1,6 milionu z rozpočtu města. Nechali jsme udělat posudek a vyplynulo z něj, že jsou tam věci v krovech, které je třeba předělat a také přeložit tašky," informoval starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

Františkánský klášter, který je národní památkou, sice patří litoměřickému biskupství, město ho má ale v dlouhodobém pronájmu a každoročně do něj investuje částkou 1,5 milionu. Zatímco klášter je díky tomu z větší části zrestaurovaný, kostel, který si církev nechala, za ním silně zaostává. „Hotová je jen část kolem oltáře a je tam řada věcí, které jsou v havarijním stavu," uvedl starosta.

Veškeré další prodlevy by vedly jen ke zhoršení stavu památky, proto je pro církev získání většího finančního obnosu klíčové. Požádala tedy o dotaci ve výši 54 milionů korun.

„V žádosti o dotaci z IROP je zahrnuta kompletní oprava vzácného mobiliáře klášterního kostela, jehož stav je trvale havarijní. Napadený je plísněmi a dřevokazným hmyzem," uvedla tisková mluvčí Biskupství litoměřického Jana Michálková. „Mobiliář kostela je dost obsáhlý a zahrnuje oltáře s veškerou malířskou a sochařskou výzdobou, kazatelnu, lavice, šest barokních zpovědnic a tak dále. To vše včetně vitráží, nástěnných maleb, varhan," upřesnila mluvčí, co je obsahem žádosti.

Pokud by církev uspěla, získala by až 85 procent částky potřebné na renovaci a zbytek by podle slov starosty Kadaně pokrylo město. Renovace by mohla být dokončena do roku 2020. V opačném případě by se pokračovalo v opravách dál, ovšem v mnohem menší míře. Církev by v tom případě podala žádost do druhé výzvy dotačního programu IROP.

Historie františkánského kláštera v Kadani sahá do 15. století. Spolu s klášterním kostelem Zvěstování Panny Marie a Čtrnácti svatých pomocníků je mimořádným architektonickým skvostem, chráněn je jako národní kulturní památka České republiky. Město Kadaň v klášteře provozuje městské muzeum. Usiluje také o zápis kláštera na seznam památek UNESCO. Ročně památku navštíví zhruba 3200 lidí.