Vedení SčVK ale varuje: nic takového se nestalo, do bytu si nikoho nepouštějte. Hrozí totiž, že vás okradou. Případy falešných pracovníků už řeší policie.

Jedněmi z těch, na které to v minulých dnech údajní pracovníci dodavatele vody zkusili, byli rodiče paní Hany. „Zazvonili u branky našeho domu, a když táta vykoukl z okna, tak na něj spustili, že nemá zaplacenou vodu, protože se stala chyba někde při převodu peněz ze SIPO,“ vypráví paní Hana.

V té době pracovala na zahradě, takže zvonek také slyšela. „Nedalo mi to, tak jsem se šla podívat, kdo to je. Pán za brankou se představil jako pracovník SčVK a zopakoval mi, proč přišel. A že potřebuje k nám dovnitř, abychom vše mohli společně překontrolovat. Že musí vidět složenky a tak dále,“ líčila vtíravost dotyčného falešného pracovníka vodárenské společnosti paní Hana.

Přestože podle ní muž vypadal důvěryhodně, nedalo jí to a chtěla si nejprve vše ověřit. „Když jsem řekla, že si nejprve zavolám na zákaznickou linku, tak odešel s tím, že se pak tedy vrátí,“ uvedla paní Hana.

Ilustrační foto.
Kebab se salmonelou může být kdekoliv. Výrobna zásobovala široké okolí

Právě přes zákaznickou linku pak vodárenskou společnost upozornila na falešného pracovníka, který se chce pod záminkou historky o chybě v účtování záloh dostat k lidem do bytu, kde by mohl krást. SčVK přitom tímto způsobem v případech nesrovnalostí ve vyúčtování nikdy nepostupuje.

Pokud už musí zaměstnanci SčVK do terénu k odběratelům, pak mají zcela jasnou identifikaci. „Prokazují se průkazem, který má velikost běžné čipové karty a kromě názvu společnosti a jména zaměstnance je na něm i osobní číslo zaměstnance a fotografie,“ upozorňuje mluvčí SčVK Iveta Kardianová.

Zejména na identifikaci pracovníků klade mluvčí SčVK velký důraz. A to s odkazem na to, že zloději v minulosti odcizili firemní oblečení, takže fiktivní zaměstnanci mohou u dveří působit na první pohled velmi důvěryhodně.

Ilustrační foto.
Vykutálená finanční poradkyně: 88 tisíc korun použila na své dluhy

„V uplynulých letech jsme zaznamenali řadu takových případů. Pod záminkou vrácení peněz za stočné tak došlo k okradení důchodců. Nevěřte proto návštěvám domácností, které se vydávají za zaměstnance vodáren, a požadujte prokázání jejich totožnosti pracovním průkazem,“ apeluje Kardianová.

To, že jsou senioři ohroženou skupinou, potvrzuje i policie. „Vybírají si hlavně starší lidi, protože u nich sázejí na vrozenou dobrosrdečnost a důvěřivost. Vymyslí si historku, a když jim na to dotyčný skočí, tak ho okradou. Stačí, když je pustí do bytu,“ říká Daniel Vítek z teplické policie.

Tepličtí kriminalisté se v minulosti zabývali také případem, kdy seniory okrádal muž, který si tipoval jen věkově starší ženy. Vymyslel si historku, že má porouchané auto, a proto nutně potřebuje půjčit na opravu s tím, že peníze pak vyzvedne doma v jiném městě a přiveze.

Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Byl jsem jako Alenka v říši divů,“ řekl Kubera po kontrole Krajského úřadu