Pacientku zde při běžném vyšetření zabil rentgenový přístroj. Na ženu údajně spadla hlavice rentgenu, která může vážit až několik desítek kilogramů. Uvolněná část spadla seniorce na hrudník. Následně přestala dýchat. 

I přes okamžitou pomoc a oživování na následky zranění zemřela. Diagnostický přístroj podle informací Ústeckého deníku pořídila nemocnice před 2,5 lety a technici jej pravidelně kontrolovali. Poslední kontrola proběhla letos v červnu. 

Případ vyšetřuje kriminální policie. „Na osmdesátiletou pacientku během vyšetření na radiodiagnostickém oddělení spadla část rentgenového přístroje. Vzhledem k tomu, že šetření je v samých začátcích, nemohu sdělit více informací,“ sdělila ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. 

Pacientka podle informací Ústeckého deníku byla dlouhodobě hospitalizovaná na plicním oddělení. Právě odtud ve čtvrtek dopoledne na běžné rentgenové vyšetření zamířila. 

Ve hře je několik příčin, které mohou stát za nehodou. Chyba ze strany revizního technika, neodborná obsluha či výrobní vada na přístroji. Rentgenem v ústecké nemocnici denně projde až 150 pacientů. 

Náměstek hejtmana Stanislav Rybák uvedl, že Ústecký kraj, coby akcionář Krajské zdravotní, zatím (čtvrtek, 13.35 hodin) nebyl o nehodě informován. „Tato událost mne skutečně velmi mrzí. Samozřejmě nás budou velmi zajímat všechny podrobnosti toho, co se stalo,“ uvedl Rybák, který má na starosti krajské zdravotnictví.

Oddělení rentgenu je momentálně zavřené. 

„Přístroj, který nehodu způsobil, byl na radiodiagnostické oddělení ústecké Masarykovy nemocnice instalován a uveden do provozu v prosinci 2015 a vztahuje se na něj tříletá záruční doba. Dne 21. června 2017 prošel bezpečnostně technickou kontrolou bez závad,“ uvedla nemocnice v prohlášení.

Parkování u Masarykovy nemocnice. Ilustrační foto.
V nemocnici přibylo více, než dvě desítky parkovacích míst