Jste rozvraceči Božáku. Boží Dar postupuje nezákonně. To je jen část výroků, které zazněly na velmi vyhrocené diskusi, která se konala v sobotu v Hotelu Praha na Božím Daru. Jako besedu s občany krušnohorského města ji svolal majitel Skiareálu Klínovec Petr Zeman, který tu prezentoval aktuální vývoj svých plánů na vrcholu Klínovce. Podnikatel chce opravit radiokomunikační věž a postavit poblíž restauraci, kde by se denně vystřídalo až 1500 strávníků. Jediná věc, která mu v tom brání, je ale připojení na vodu a kanalizaci. Město Boží Dar, které je nejblíže, to odmítlo, a tak se Zeman obrátil na Krajský úřad Karlovarského kraje a ministerstvo životního prostředí. Oba úřady se shodly, že se město dopustilo přestupku, když Skiareálu Klínovec v rozporu se zákonem odmítlo vydat kladné stanovisko s připojením k vodovodu a kanalizaci, a současně byla městu uložena pokuta. Boží Dar na to nepřistoupil, a tak se podnikatel obrátil na soud. Ten vydal předběžná opatření, že Boží Dar musí podnikateli vyhovět. Malé krušnohorské městečko se však brání, že kapacita vody není dostatečná a že ji šetří pro své obyvatele. Zeman dokonce napadl vodohospodářské sdružení Vodakva, které se k procesu vyjadřovalo, z podjatosti, protože starosta Božího Daru Jan Horník je členem dozorčí rady sdružení.

Zdroj: Deník/Jana Kopecká

"Tři roky máme na stole projekt na restauraci na Klínovci. Je nám vyčítáno, že nemáme na vrcholu záchody. A proč? Protože se nemůžeme dostat k vodě. Požádali jsme město o připojení, ale napojováni jsou ti, kteří si podali žádost po nás. Boží Dar riskuje obrovské škody, které plynou z nezákonného a zcela netransparentního jednání vůči nám. Divím se, že se božídarští zastupitelé nebojí, protože takto se správný hospodář nechová. Soud nám dal za pravdu, protože jediné, co by mohlo Božímu Daru v tom bránit, jsou například kapacitní důvody. To ale není náš případ. My však stále věříme v dohodu. Bereme Boží Dar jako svého nejpřirozenějšího partnera a nechceme s ním bojovat," prohlásil na diskusi Zeman.

Ilustrační foto
Reálná mzda obyvatel Karlovarského kraje klesla o téměř 11 procent

Vrchol Klínovce je přitom v katastrálním území Jáchymova, proto si Božídarští myslí, že by to mělo řešit město Jáchymov. Jenomže Jáchymov je od vrcholu mnohem vzdálenější než právě Boží Dar. "To si máme kvůli restauraci a pár záchodům na telekomunikační věži budovat za desítky milionů korun vodovod s kanalizací do Jáchymova? My to zaplatíme a ostatní se na to pak připojí zdarma? To zkrátka odmítáme," pokračoval podnikatel.

Podle božídarského starosty jsou ovšem už nyní kapacity na hraně. "Dali jsme si tu práci a týden počítali každý náš dům, každou domácnost, a zjistili jsme, že už teď je čistička na hraně. Já vám pane Zemana na ty vaše řeči neskočím. Vy umíte výborně fabulovat. Sedíte tady ale špatně. Máte sedět v katastrálním území Jáchymova a ne tady u nás. Podali jste na nás trestní oznámení. Policie to odmítla. Snažil jste se nám zatopit. To ale vy jste přišel rozvracet Božák. Nejste hoden, abych si s vámi už nadále tykal. Vy jste antiekolog, protože vaše plány jdou proti místní přírodě," ohradil se Horník. "Vystudoval jsem stavební fakultu, ale na základě vašich slov půjdu asi vrátit diplom. Nazýváte nás antiekology, ale to se dalo předvídat, to je váš přirozený postup," reagoval Zeman.

Na to Horník zdůraznil, že Boží Dar se chce i dále ubírat cestou lehké turistiky a ne té magalomanské. "Když o nás něco řeknete, tak očekávejte reakci. Nedivte se, že chodíte na policii. Když někdo rozmlátí auto basebalovou pálkou, tak také následuje reakce. Chováte se nezákonně a netransparentně," zopakoval podnikatel. Na to si starosta přisadil. "Dokud tady budu, vždy bránit naše občany!"

Matka, co v Doubí zaútočila nožem na své děti, u karlovarského okresního soudu.
Matka, co v Doubí zaútočila nožem na své děti, bude obžalována

Slovní přestřelku se snažil uklidnit bývalý náčelník Horské služby, bývalý poslanec a božídarský patriot Rudolf Chlad. "Existuje tady spousta plánů a hodně sporů, člověk se v tom už ztrácí. Je jasné, že Krušné hory se musejí rozvíjet. Ale pro naše občany je důležité, aby tyto aktivity nenarušily přírodu. Je tedy otázkou, zda se tady neporušuje zákon o ochraně přírody a zda jednou nepřijdeme o vodu. Všechny ty spory kazí to jediné, co tady máme, a to je příroda a voda. Nás taky drží cestovní ruch, ale když nebudeme postupovat v souladu s přírodou a vodou, tak to tady můžeme rovnou zavřít."

Podobný názor měl i božídarský podnikatel a občan Anton Jurica. "Bydlím tady už skoro 60 let. Vždycky tu byly tlaky, aby byl Boží Dar více turistický. Nebudu raději ani říkat, co to bylo za tlaky. Důležité je říci, že Klínovec se nachází ve správním celku Jáchymova. To je jádro celého sporu. Proč tady dnes Jáchymov není? Ten se stará jen o dolní část města, ale o vrchol ne. Vy jste se do toho sporu připletli, protože potřebujete vodu a kanalizaci, a Jáchymov na to není připraven. My na vaše plány koukáme z pohledu zájmu našich občanů. Vybudovali jsme čističku. Napojit tam radiokomunikační věž s pár jednotkami, by problém nebyl. Ale vy toho plánujete mnohem více. Nechci takto žít a ani podnikat, protože to je vše protkané osobními invektivami," prohlásil Jurica.

Podle technického náměstka Vodáren a kanalizací Karlovy Vary Tomáše Stehlíka, který se diskuse také zúčastnil, jsou kapacity Božího Daru skutečně na hraně. "Čistírna v současné době dostatečná je, ale jsou tam velké výkyvy v jejím zatížení. Dalších pět set ekvivalentů (jeden ekvivalent je v průměru jeden člověk - poznámka redakce) si sem nemůžeme dovolit napojit. Podobné je to i s vodou. Dostatečnou kapacitu garantujeme investorovi v Jáchymově. Náklady na výstavbu by hradil on. A co se týče předběžného opatření soudu - my zde povolujeme pouze napojení stávajících objektů, které jsou v rekonstrukci a nezvyšují kapacitu, a nebo nové objekty, které jsou v lokalitě, kde jsou už teď inženýrské sítě postavené," vysvětlil vodohospodář.