Teď se ale všichni doslova zasekli v poslední zákrutě před Zadní Telnicí a nejeden z nich vyskočil z auta a zjišťoval, co se to tam děje. Ačkoli informace, které dostávají, nejsou zrovna jednoznačné, přítomnost policie a obracející se auta dávají tušit, že z lyžování nejspíš nebude nic.

Skutečně také nebylo. „Ještě v pátek dopoledne platilo nějaké vládní nařízení, které spuštění vleků umožňovalo. Bohužel, někdy o půl čtvrté odpoledne se tam objevilo další a to hovoří jednoznačně. Přesto jsem to chtěl spustit i s vědomím, že ponesu následky, ale přijelo sem nějakých pět aut policie. Vzdorujte takové síle,“ vysvětloval mezitím všem, kdo nějaké vysvětlení potřebovali, vedoucí areálu Ivan Soukup.

Problémy s kamiony se v Havířské ulici táhnou měsíce. Během té doby je dokumentovali provozovatelé firem v sousedství čerpací stanice Eurowag a AS24. Snímky vznikaly v průběhu posledního roku.
Kamiony oblehly firmy ve Všebořicích, denně tu zasahuje policie

Policisté sem přijeli podle své mluvčí Veroniky Hyšplerové už o den dříve. „Během páteční schůzky s provozovatelem areálu na Zadní Telnici jsme ho upozornili, že usnesení vlády platí a tím pádem i nařízení neprovozovat lyžařské vleky. Dnes jsme dorazili ještě před otevřením, hovořili jsme opět s provozovatelem, který poté přislíbil, že nařízení vlády porušovat nebude a neotevře,“ informovala později.

Dole na cestě mezitím panoval zmatek. „To je marný, jsou tam policajti a všechny posílají pryč. Všichni se obracejí. Jeli jsme sem zbytečně,“ rozhazovala rukama jedna z turistek. Vracela se zatáčkou zpátky a v zasněžené silnici naváděla manžela za volantem rizikovými místy. Po jejích slovech všichni obraceli a prostě návštěvu vzdali.

Policisté ovšem auta zpět neposílali. Jen tu prostě na nějakou dobu uvázl linkový autobus. Do toho padající sníh skryl i poslední kousek shrnuté a posypané silnice. Počasí se po teplých zimách minulých let vysloveně vydařilo. Ti kdo vytrvali, po tři čtvrtě hodině dorazili k prvním chatám jen proto, aby definitivně uvázli v posledním stoupání před parkovištěm.

Přijeli i z daleka

U nuceně zastavených lyžařských vleků postávaly hloučky těch, kdo měli to štěstí a až nahoru se dostali před sněhovou vánicí, které zastavila dopravu a oslepovala každého, kdo si nevzal sebou lyžařské brýle. „Přijeli jsme sem za rodinou až Plzně. Děti se moc těšily, že si konečně zalyžují. No a nic, tak jsou zklamané. Mrzí nás, když se sem trmácíme takovou dálku,“ postěžovala si třeba Tereza Kostelanská.

Ústečanka Marie Mašitová oslavila 100.
Ústečanka Marie Mašitová oslavila 100

Ani provozovatelé střediska nehýřili zrovna nadšením. „Sice nemáme žádné úvěry, ale požádali jsme o odklad záloh na energie. Dostali jsme odpověď, že takové odklady neposkytují,“ povzdechl si Soukup.

Z lyžování na sjezdovkách nakonec nebylo vůbec nic. Sem tam se mihl někdo na bobech, občas kolem projel někdo na běžkách. Těm ale pro změnu nepřálo počasí. „Už aby ta pitomá korona skončila,“ udělal tečku za nepovedeným dopolednem jeden ze zklamaných lyžařů. „Nebo se z toho všichni zblázníme,“ dodal jeho kamarád.