Lovkyně dětem doporučila, aby se zajímaly o historii řízku, který jim naloží ve školní jídelně nebo doma na talíř. Je proti zvířecím velkochovům. Pro zvíře je podle ní lepší, když stráví život v přírodě a pak ho rychle odstřelí. „Je to nejen humánní, ale i velice prospěšné životnímu prostředí. Osobně jsem se rozhodla lovit, protože mi lov přijde přirozenější,“ vyznala se Michaela.

Jsou to právě velkochovy, které podle odborníků produkují ohromné množství oxidu uhličitého. Ten stojí za nebezpečným globálním oteplováním. Podle lovkyně by ale svědomí měli zpytovat i vegani, kteří maso odmítají. Obilí pěstované často na ohromných monokulturních lánech totiž zabírá i místo pro volný chov dobytka. A zemědělci obvykle s půdou nenakládají zrovna šetrně.

Jíst zebry a žirafy? Žádný problém

Zcestovalá lovkyně ohromila děti porovnáním jídelníčku obyvatel Evropy a Afriky. Evropané běžně jedí kuřata nebo vepřové, lidem na černém kontinentu není vůbec divné ládovat se zebrami, žirafami nebo i lvy. Odlov těchto zvířat, tedy koníček, kterému se věnuje i Michaela, navíc přináší peníze domorodcům. Ti mají často hluboko do kapsy. Proti vývozu trofejí se ale bouří ochránci zvířat. Lovkyně popsala, že převážně mladí lidé toho nedávno dosáhli v Anglii. To je prý špatně.

„Zvířata v jižní Africe ztratila cenu. Nikdo už je nechce chovat. Domorodci kvůli tomu přišli o práci. Povede to k tomu, že ta zvířata vymřou,“ je přesvědčená lovkyně. Dětem proto doporučila, aby se nejdřív zamysleli nad širšími souvislostmi, až je bude někdo „lanařit“ do protestů pod štítkem ekologie a udržitelného rozvoje, které jsou dnes podle ní v módě.

Náměstí a radnice v Klášterci nad Ohří
Obyvatelé Klášterce navrhli osm projektů. Veřejnost si z nich vybere v prosinci

Michaela Fialová je spojená hlavně s Afrikou, cestuje ale po celém světě. Nedávno byla ve Skandinávii a naposledy se vrátila z Mexika, kde lovila holuby. Věnuje se i rybolovu. „Afriky je teď méně,“ konstatovala lovkyně s tím, že v JAR bují rasismus proti bílým, kteří si v zemi nemůžou být jisti bezpečím. V ohrožení jsou především farmáři bílé pleti. „Je to hodně frustrující. Léta jsme budovali vesničky, pomáhali zachraňovat zvířata v rezervaci, ale i domorodce,“ řekla.

V marketu prý nenakupuje

V českých lesích Michaela už neloví, ačkoli tu jako myslivec začínala. „Chuť jít po měsíci v divočině do lesa už nemám,“ vysvětlila s tím, že si raději oddychne jiným koníčkem, historií. „Radši se jdu projít po stopách odbojářů a maso si odkoupím od myslivců. Nemám ráda nakupování v marketech. Nakupuju fair trade, ať už je to kravička, nebo něco jiného,“ dodala lovkyně.

Přestože se její přednáška ve Štětí týkala především osvěty, ani kluci se zálibou ve zbraních nepřišli zkrátka. Michaela se jim pochlubila odstřelovačkou značky Steyr SSG 08. „Běžně s ní ale nelovím,“ okomentovala. „Doma s ní jenom trénuji. V Africe si flintu půjčuju,“ doplnila. Zvířata tam střílí až na vzdálenost 400 metrů. „To je umění, které jsem jako český myslivec neznala,“ podotkla. Dřív proto absolvovala kurzy dálkové střelby.

Michaela Fialová
Rodačka z Roudnice nad Labem Michaela Fialová je díky sociálním sítím i médiím známá jako kontroverzní lovkyně z Afriky. Podle ochránců zvířat se ulovenými exotickými zvířaty chlubí nepatřičně. Kritici ale podle ní nerozumějí, že odlov divoké zvěře je prospěšný pro chudé Afričany. A jíst zvěř z volné přírody je daleko přirozenější než konzumovat maso z velkých chovů. Žije v Litoměřicích, kde také chodila na 5. základní školu. Nedostudovala Českou zemědělskou univerzitu v Praze. Nyní cestuje po různých destinacích planety a věnuje se i osvětě o udržitelném rozvoji mezi mládeží. Je prý „skoro vegankou“. Kromě toho, že jí maso ulovené ve volné přírodě. Působila i jako kondiční trenérka a výživová poradkyně. „Dodnes jezdím spinning v Litoměřicích, když je čas,“ říká.

34. ročník Chomutovské Taneční gala
OBRAZEM: Protančili se výročím svobody. Chomutov hostil taneční gala