Část české veřejnosti naopak svou podporu dětem, kterým diskutující na sociálních sítích vyhrožují likvidací, vyjádřila v penězích. Za několik dní se na účtech dvou iniciativ v jejich prospěch sešly statisíce korun.

Pouhých osm dní stačilo společnosti Romea na to, aby její kampaň nashromáždila téměř čtvrt milionu korun. Původně byla určena na stipendijní program pro mladé Romy. Organizátoři se rozhodli polovinu vybrané částky věnovat právě dětem z teplické Základní školy Plynárenská. Kampaň potrvá do konce letošního roku.

NEJDE JEN O PENÍZE

„Posílat někoho do plynu je nepřijatelné,“ řekl Deníku Zdeněk Ryšavý z Romey. Důležité přitom podle něj nejsou jen samotné vybrané peníze. „Kdo přispěje, tak dává najevo i svůj postoj proti vlně nenávisti, která se proti té škole zdvihla,“ míní.

První prosincový den uzavře další sbírku podnikatel Patrick Zandl. Peníze začal před pár dny sbírat s přáteli, dosud vybrali přes půl milionu korun.

Kandidáti na prezidenta debatovali ve vlaku se studentama z Gymnázia Jateční.
Kandidáti odsoudili útok na děti z Teplic. Být táta, nařežu vám, řekl Topolánek

„Jde o to, vyjádřit symbolickou částkou sympatie s dětmi, do kterých se navážejí nesoudní lidé, a vyslat jasný signál, že takové chování není v Česku normou, i když k němu politici mlčí,“ uvedl Zandl na svém facebookovém profilu. „Přispět můžou i lidé, se kterými se neznám a kterým nejsou verbální útoky vůči dětem lhostejné,“ prohlásil.

Peníze, jejichž část získal v digitálních měnách, jako je bitcoin, chce Zandl rozdělit. Za část z nich hodlá školákům udělat radost nákupem různých drobností či výletem, zbytek by se měl investovat ve prospěch celé školy.

„Jsme rádi, že je budeme moci využít pro vybavení školy, jaké si z hlediska rozpočtu nemůžeme dovolit,“ řekla Deníku její ředitelka  Marcela Prokůpková. „Myslím si ale, že děti hlavně potřebují, aby se to kolem naší školy už všechno uklidnilo,“ posteskla si.

Michal Horáček, jeden z kandidátů na prezidenta se před Základní školu Plynárenská v Proseticích vydal spolu s redaktory Deníku.
Nenávistné komentáře o prvňácích Michal Horáček nechápe

O použití peněz rozhodne vedení školy po domluvě s organizátory. Své aktivity již koordinují také Romea a Zandl. „Došli jsme k tomu, že naše dvě facebookové bubliny se úplně nepřekrývají, takže se tím okruh dárců rozšiřuje,“ pochvaluje si Ryšavý.

Aktivitu Romey podle něj podpořila například ombudsmanka Anna Šabatová a přispěl do ní třeba hudebník a někdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

NEJČASTĚJŠÍ PŘÍSPĚVEK: PĚTISTOVKA

Celkem se na jejím účtu sešly příspěvky od více než tří stovek dárců, nejčastěji darovaná částka činí 500 korun.

Tepličtí prvňáčci si podle jejich ředitelky z prvních školních dní odnesli životní zkušenost, se kterou se stále těžce vyrovnávají. „Někteří to budou mít v životě těžké, pokud u nás bude vztah k menšinám takový, jako je dnes, a pokud se k těmto věcem politici nebudou vyjadřovat tak, jak by měli,“ dodala Prokůpková.

Vzkazy prezidentských kandidátůZdroj: Deník

Hasiči na zásahu v Proseticích
Prosetice: ghetto, či fajn čtvrť? Není to tak špatné, říkají místní