První Zastupitelstvo Ústeckého kraje v novém složení si zvolilo radní, náměstky i hejtmana bez problémů. Koalice KSČM a ČSSD fungovala napoprvé dokonale. Rudý je hejtman Oldřich Bubeníček, k ruce má stranického kolegu Stanislava Rybáka jako svého zástupce a jako náměstkyni sociální demokratku Janu Vaňhovou. Bubeníček se po volbě odebral za zvuku fanfáry ze Smetanovy Libuše k řečnickému pultu, symbolicky převzal od Vaňhové hejtmanskou funkci a byl dekorován hejtmanským řetězem.

„Pokud chceme naplnit to, co jsme voličům slibovali, tak pouze tím, že budeme spolupracovat," řekl Bubeníček, který se tak stal prvním komunistickým hejtmanem, od zavedení krajských správ v zemi. Ruku pro něj zvedli i někteří Severočeši.cz, se kterými komunisté také jednali o koalici, ale nedohodli se. Bubeníček tak dostal 39 hlasů z 52 možných. Koalice KSČM (20) a ČSSD (13) má celkem 33 hlasů.

V jedenáctičlenné radě má KSČM šest křesel a ČSSD pět, z původního složení rady v minulém volebním období zůstal Fišera, Klika a hejtmanka Vaňhová (všichni ČSSD).

Místa předsedů výborů si rozdělily KSČM a ČSSD, komunisté povedou finanční výbor a výbor pro národnostní menšiny, ČSSD výbor pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost a výbor pro sociální věci a zdravotnictví.

O funkci předsedy kontrolního výboru se ucházeli opoziční Ladislav Raška (ODS) a Šárka Zimová Dostálová (PRO!kraj), zastupitelé dali přednost kandidátovi ODS.

Infografika.

(Pro větší rozlišení si můžete infografiku prohlédnout či stáhnout v pdf)

Zasedání začalo nejprve hymnou, vzápětí zastupitelům, aby se jim lépe volilo, zazpíval dětský sbor v červených tričkách lidovku Beskyde, Beskyde, případně Chválím tě, země má. Následovalo zdlouhavé skládání zastupitelského slibu.

Po volbě hejtmana se přihlásil zastupitel Vladislav Raška s tím, že mu nebylo umožněno dát návrh k tajnému hlasování. Nakonec byla přijata třicetiminutová přestávka.

Zasedání jsme sledovali on-line: Hejtmanem Ústeckého kraje se stal Oldřich Bubeníček

Když zasedání pokračovalo, zastupitel Jaroslav Haidler řekl: „To vypadalo, že při tajném hlasování chcete zvolit pana Bubeníčka tajně taky."

„Tajnou volbu jsme navrhovali, aby se ti z jiných politických stran, kteří nejsou přesvědčeni o tom, že by v čele kraje měl stát komunista, mohli svobodně vyjádřit," odůvodnil návrh končící krajský radní za ODS Radek Vonka. Volbu ovšem ODS nezpochybnila.

Posledním, kdo výrazněji protestoval proti výběru sociálně demokratických politiků do funkce, byla Pavla Vacková z Děčína. „Chtěla bych zmínit, že komunisté vyhráli volby díky občanům, kteří protestovali proti minulému vedení ODS a ČSSD. A vy si zvolíte mezi sebe Vaňhovou!" Koaliční smlouvu nazvala hybridem.

Než začala volba radních, přihlásil se o slovo i Filip Ušák (PRO! kraj). Obvinil politiky, že jsou poplatní osobám v pozadí. „Věříte tomu i vy sami, že můžete říkat: Napravíme to, co jsme sami podě…?" řekl a vzápětí všem ironicky popřál dobrého spaní.

V Zastupitelstvu Ústeckého kraje získala KSČM 20 křesel, ČSSD 13. V opozici zůstali Severočeši.cz s 9 mandáty, ODS, která dosud zasedala v krajské radě, získala 7 mandátů. Novým uskupením je PRO! kraj se 6 zastupiteli.