Po krachu druhého výběrového řízení na provozovatele záchytky vyjednal Ústecký kraj její zřízení v teplické nemocnici. Tu provozuje Krajská zdravotní, která je největším poskytovatelem zdravotní péče v kraji. Hejtmanství je jejím jediným akcionářem.

ZÁMĚR JE V PLENKÁCH

Podle ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka je zatím záměr na zřízení záchytky v plenkách, o její konkrétní podobě se ještě bude jednat. „Máme v plánu do budoucna zřídit více záchytných stanic. Nyní jsme ale velmi rádi, že nám Krajská zdravotní pomůže s otevřením alespoň té první,“ sdělil hejtman Bubeníček.

Druhé výběrové řízení na zřízení záchytné stanice za 12 milionů korun skončilo ve čtvrtek 30. listopadu. „Opět se do něj nikdo nepřihlásil,“ potvrdila krajská mluvčí Lucie Dosedělová.

Magnetická rezonance. Ilustrační foto.
Důležité vyšetření na dosah. Nemocnice v Mostě koupí magnetickou rezonanci

Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera prohlásil, že proti tomu město nemůže nic dělat. Zároveň upozornil, že by to kraj s ním měl ze zákona projednat, což prý zatím neudělal.

„Když po nás nebudou chtít peníze, tak ať ji klidně zřídí. Ale já viděl záchytku v Dánsku, tam mají opilci kamennou celu a lůžko. Tady má ministerstvo takové požadavky, že ani normální pacienti takový luxus nemají. Posílat je do Šluknovského výběžku by bylo příliš nákladné,“ řekl.

DLOUHÁ LÉTA ČEKÁNÍ

Už po prvním neúspěšném výběrovém řízení se na přípravě možného provozu záchytky dohodli na společném jednání hejtman Bubeníček, předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák a generální ředitel společnosti Petr Fiala.

Její zřízení v areálu teplické nemocnice schválilo představenstvo Krajské zdravotní minulý týden. „Předpokladem pro dobré fungování je zajištění kvalifikovaného zdravotnického personálu v požadovaném počtu,“ dodal předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák.

Ústecký kraj jako jediný v České republice záchytnou stanicí pro opilce nedisponuje. Snaží se ji zprovoznit již od roku 2011. Několik let také čekal na změnu zákona o zdravotní péči, který by její zřízení a zaregistrování umožnil. Roli záchytky zatím suplují nemocnice po celém kraji, což citelně zatěžuje jejich provoz.

Ilustrační foto.
Opilci zneužívají nemocnice, záchytka dostala zelenou