Projekt Kola pro Afriku, jenž odstartoval před bezmála rokem a Deník je jeho mediálním partnerem, zaznamenal úspěch, ale happy end mu stále chyběl. Nyní se už díky získání nového partnera přiblížila chvíle, kdy děti v daleké Gambii budou moci jezdit do školy na kolech od českých dárců. Také ze dvou sběrných míst v Ústeckém kraji putovaly na podzim loňského roku nepotřebné bicykly do centrálního skladu v Ostravě.

Sběrná místa fungují dál

Jejich odběr v Žatci a v Terezíně, kde sběrná místa pro region jsou, pokračuje dál. Přitom z prvního odvezl kamiony v říjnu 60 a z druhého dokonce 230 kol!

„Lidé s nimi stále přicházejí a ozývají se, i když ne už tolik. V současnosti tu máme 25 kol," sdělila Eva Truksová, která si od počátku projektu vzala sběr kol na starost v Žatci. Druhým sběrným místem v Ústeckém kraji je Automuzeum v Terezíně, které sice také není prázdné, ale jsou zde na tom podobně. „Po odvozu získaných kol do ostravského skladu jich nám přibylo pouze deset. Ale je to tím, že není sezona. Věřím, že až na jaře začnou lidé dělat pořádek ve sklepích, začne počet darovaných kol stoupat," je přesvědčen René Tomášek z Automuzea Terezín.

Během prvních deseti měsíců projektu Kola pro Afriku v České republice bylo darováno na 7 tisíc jízdních kol pro děti v Gambii.

Na místo určení dorazí v březnu

Důležité je, že podle ředitele obecně prospěšné společnosti Kola pro Afriku Romana Posoldy se v průběhu března gambijské děti již opravdu dočkají darovaných jízdních kol od českých dárců. „Stane se tak díky dobrým skutkům české veřejnosti, ale také díky právě uzavřenému partnerství s ostravskou přepravní společností NH TRANS, SE. Společnost NH TRANS, SE tak svým vstupem do projektu Kola pro Afriku vyřešila největší překážku na cestě kol k dětem do Gambie a tou byla přeprava, respektive zajištění dostatečného finančního obnosu na tuto přepravu," vysvětluje Roman Posolda.

Aktivity kolem projektu Kola pro Afriku se vyvíjely od počátku velmi pozitivně, a podle slov předsedy obecně prospěšné společnosti téměř pohádkově. Veřejnost se zapojovala nezištně, dobrovolnicky a lidé různě vyjadřovali svou podporu, převážně darovaným kolem. „Hledání partnera pro přepravu kol do Gambie se jevilo dlouhou dobu jako nejvíce náročná část projektu. S přibývajícími darovanými koly vyvstávala otázka převozu stále hlasitěji. Do mozaiky projektu však přišla odpověď přesně v pravou chvíli a ze správného zdroje," je spokojen Roman Posolda.

Kdo jiný, než zkušený speditér…

„O projektu Kola pro Afriku jsme se dozvěděli z médií. Na počátku někteří z nás darovali kolo a se zájmem sledovali jejich další osud. Když jsme se dozvěděli, že největším úskalím je samotná přeprava kol, napadlo nás: kdo jiný, než spediční společnost, která má dlouholeté zkušenosti v přepravě, by měla s převozem kol pomoci. Po několika společných jednáních vzniklo partnerství, které pevně věříme, pomůže myšlenku pomoci dětem ke vzdělání uskutečnit a naplnit tak vysněný cíl", oznámilo představenstvo společnosti NH TRANS, SE.

Tři týdny cesty do Banjulu

První kontejner s pěti sty připravenými koly tak může koncem února odjet z centrálního skladu v Ostravě Koblově. Předání bicyklů následně proběhne v Gambii, po třech týdnech kombinované cesty jízdy kol po železnici a po moři do přístavu hlavního města Gambie, Banjulu.

„Společnost NH TRANS, SE má již zkušenost s charitativní činností. V roce 1999 úspěšně přepravovala darovaný vánoční strom z České republiky do Vatikánu. Lze tedy věřit, že se i tato cesta zdaří a děti v Gambii budou mít možnost, díky české pomoci, dostávat se ke vzdělání," uzavřel Roman Posolda.

Více se o projektu dozvíte na www.kolaproafriku.cz

Kontakty na sběrná místa v Ústeckém kraji:

TEREZÍN

Automuzeum, Pražská 400, Terezín (vedle parkoviště Památníku Terezín u Malé pevnosti)
Sběrné místo otevřeno denně od 9 do 16 hodin.
Kontakt: Renda Tomášek - 777 782 878

ŽATEC

Eva Truksová - 736 419 971
Prosíme dárce o individuální domluvu.