Pavel s Jitkou zrovna nasedali do auta, namířeno měli do Teplic. Chtěli se tam podívat na zámek, zastavit se v lázeňské části města, a pokud nebude velké vedro, vystoupat k hradu na Doubravku. Do teplického okresu přijel pár mladých lidí z východních Čech. Přechodné bydliště cestovatelská dvojice našla na pár dnů v Eurocampu na Barboře. Právě ten slouží mnohým jako středobod pro rekreaci u vody a výlety v Ústeckém kraji.

Letní sezóna je v kempu u jedné z nejvyhledávanějších vodních nádrží v kraji v plném proudu. Ti, kteří přijíždějí až v těchto dnech, mají ale smůlu. „Máme plno do posledního místa,“ hlásil v úterý za provozovatele areálu pro stany a přívěsy Pavel Tetřev. „Jezdí k nám přespolní ze všech koutů republiky, ale mám i místní. Já jim říkám sezónní návštěvníci. Mají tu karavan a jezdí sem přes léto jako na chatu,“ poznamenal. Převažují ale ti ze vzdálenějších koutů Česka. A také ze zahraničí. „Němci jsou stálicí, ale přijíždějí třeba i z Dánska, Holandska nebo Lucemburska,“ dodal provozovatel. Deník ho zastihl na recepci, kam zrovna přišel zkontrolovat knihu návštěv.

Ničivá povodeň 1997.
Povodeň 1997 den po dni: Bylo 6. července a velká voda zaútočila v noci

Bylo úterní sváteční ráno 5. července, lidé v kempu se teprve probouzeli. U umývárny ranní očistu prováděla slečna Miluška. „Jsem tu s partou ze školy. Přijeli jsme na pár dnů. V Ústeckém kraji jsem úplně poprvé. Místo pobytu jsme si vyhledali na internetu. Kam vyrazíme na výlety? To se teprve dnes domluvíme,“ řekla, než zmizela v buňce na toaletách.

Na Barboře převládají karavany. V jedné části areálu nepřehlédnete stanové hnízdo. O kousek dál písková hřiště na volejbal, z druhé strany pak restaurace. Za plotem, kam se dá projít přes vrátka, je velká pláž. Kemp leží u vodní nádrže, která vznikla zatopením dolu Barbora. Místní jí neřeknou jinak než „Barča". Jde o krásné jezero pod Krušnými horami severozápadně od Teplic. Voda v něm je jedna z nejčistších v kraji. Rekreanti ji ve větší míře využívají zhruba 40 let. Předtím to bylo spíše opuštěné místo, prostor po dolování. Jde o bývalý hnědouhelný lom, který tu v prostoru mezi Jeníkovem, Košťany a Hrobem fungoval od roku 1957, než byl ke konci 70. let zatopen vodou.

Zoo Ústí nad Labem - pštros dvouprstý
Je ústecká zoo nejhorší v republice? Podívejte se na zvířata a hlasujte

V současné době je tu několik placených pláží se stánky a půjčovnou sportovního vodního vyžití. Na hlavní pláž, která sousedí přímo s kempem, se platí 60 korun. Děti polovinu. Celodenní rodinná vstupenka přijde na 90 korun. „Řadu let jsme drželi cenu na 50 korunách. Letos jsme ale už museli jít trochu nahoru. Všechno se zdražuje. Údržba areálu také něco stojí. Myslím si, že deset korun ale není zase takový skok,“ komentoval navýšení ceny za pobyt na pláži se zázemím Tetřev.

Zájem rekreantů hlásí také další dva kempy na Teplicku, v Bílině a Oseku. I ty nelákají pouze lidi z Česka. V Oseku mají rodiny z Holandska dokonce své letní bydlení. „Mají tu karavany pro přechodné sezónní bydlení. Od nás pak vyjíždějí na výlety po celé republice a nebo i dále na jih,“ sdělila recepční Kateřina Houšková.