Mostecké zastupitelstvo jedná o prodeji pozemků dvěma novým investorům. Japonská firma Hi-Lex a švýcarská Feintool chtějí postavit továrny v průmyslové zóně Joseph šest kilometrů od Mostu, kde plánují vytvořit několik set pracovních míst, většinu pro dělníky. Žádané parcely mají celkovou hodnotu přes 32 milionů korun. Kupní smlouvy s radnicí jsou již připraveny.

Hi-Lex hodlá vyrábět pro automobilový průmysl dveřní panely s pohonem pro stahování oken. Firma předpokládá zahájení provozu v listopadu 2018 a o čtyři roky později chce vyrábět na ranní a odpolední směny již téměř dva miliony panelů pro čtyři modely aut.

Postupné nábory

V roce 2019 má zaměstnávat 65 lidí, v roce 2022 celkem 173, což má být maximum. Vyplývá to z dokumentace pro úřady. Ty nepožadují, aby záměr prošel posuzováním vlivů na životní prostředí (EIA), protože neočekávají výrazné zatížení okolí škodlivinami. „Záměr lze považovat za přijatelný," konstatovala Česká inspekce životního prostředí.

S novou továrnou, která musí splnit řadu podmínek, nemá problém ani krajský úřad. Řidiči chystanou novinku pocítí zhoustnutím dopravy na přilehlé silnici Most - Žatec. Denně má do továrny přijíždět dvacet těžkých nákladních aut a tři sta osobních aut.

Čtěte také: Práce je, upozorňují firmy. Problémem je sehnat lidi a udržet je

V zóně bude Hi-Lex sousedit s připravovaným areálem firmy Feintool. Té město schválilo první pozemky již loni v září, nyní se domluvily na prodeji dalších parcel, mají být rezervou pro budoucí rozšíření výroby. Feintool, světový expert na jemné řezání, hodlá vybudovat závod pro vývoj a výrobu strojů, lisů a zařízení pro velmi přesné zakázkové díly a komponenty. „Pracovní uplatnění by tu mělo najít minimálně 101 zaměstnanců," oznámila mostecká radnice.

Hliník i svíčky

Zóna Joseph, postavená městem Most za významné podpory státu, leží dva kilometry od obce Havraň. V zóně vyrábějí firmy Nemak a Starcam (slévárna hliníku), Recticel (interiéry automobilů) a AFSI (filtry pro stavební stroje) a Yankee Candle (vonné svíčky). Částečně obsazená zóna má 190 hektarů a vznikla na polích. Výstavbu blokovali ekologičtí aktivisté.

Psali jsme: V nové továrně na svíčky Yankee Candle u Mostu chtějí pracovat tisíce lidí