Vlastní, civilně vyhlížející auta, prošpikovali policejní odborníci skrytými kamerami, mikrofony a GPS, a tak takřka v reálném čase zachycují detaily a postupy používané zloději, které přistihnou přímo při činu. Jaká bezpečnostní opatření nejčastěji využívají, aby se krádežím vozů zabránilo? Pár postřehů možná pomůže i vám.

Instalujte užitečné mechanické zábrany

Ty mají za úkol především zloděje zdržet. K nejlevnějším mechanickým prvkům patří odnímatelné uzamykatelné páky a tyče na volant nebo třeba zámky pedálů. Účinnější ochranu však zajistí zámky převodovek. Nejčastěji se používají dva systémy zařízení na zablokování a uzamčení řadícího táhla, které uzamkne pohyblivou část řazení, nebo závorový zámek řazení, který je tvořen vzpěrou pevně spojenou s pouzdrem se zámkem a odnímatelnou závorou a taktéž blokuje mechanismus řazení převodovky.

Využijte hlavně moderní techniku

Velmi oblíbený způsob je pískování VIN kódu na skla vozu. VIN kód je pro každý vůz unikátní a obsahuje mnoho podstatných informací. VIN kód se u vozu vybrousí do takové hloubky, kdy už je prakticky neodstranitelný.

Podobně populární variantou je aplikace okem neviditelných mikroteček s číselným kódem na několik pevných částí auta. Tento číselný kód se zobrazí pouze při dopadu UV světla.

Nezapomeňte na alarmy a imobilizéry

Další možností je instalace alarmů a imobilizérů. Imobilizéry zabrání neoprávněnému nastartování motoru, pokud není vložen originální klíč. Imobilizéry jsou podle nařízení Evropské unie již povinnou součástí nově vyráběných vozidel.

Autoalarmy jsou často používaným prostředkem k ochraně vozidla. Skládají se z detektorů pohybu, ústředny, která má za úkol vyhodnocovat signály o potenciálním napadení auta, a sirén, které slouží k akustickému upozornění v případě poplachu.

Vhodné je třeba zařízení GSM

Vyhledávací zařízení GSM a družicový systém GPS umožní auto monitorovat poté, kdy bylo odcizeno. Instalace těchto zařízení peněženku zasáhne asi nejvíce, ale jak ukazují statistiky, úspěšnost nalezení ukradeného auta je vysoká. Proto se tato investice vyplatí zvláště u dražších modelů aut. Tato zařízení umožní přesně určit polohu ukradeného vozidla.

Vozidlo lze už také odstavit na dálku.

Zabezpečte také jednotlivé součástky

Pokud se zlodějům nepodaří s vozidlem odjet, často se spokojí i s odnímatelnými součástkami nebo náhradními díly (například disky kol či pneumatiky s ráfky, střešní nosiče, CD přehrávače apod.). Existují nejrůznější uzamykatelné druhy pojistných šroubů kol či uzamykatelné střešní nosiče.

Dá se také nainstalovat jednoduchý tajný vypínač, který ovládá například startování, přívod paliva do motoru nebo elektroniku vozu.

Text: CBS Reality