Covid potrápil fotografa, biologa a amatérského judistu Jana Hodače natolik, že skončil v Thomayerově nemocnici s těžce postiženými plícemi. Ještě ve špitále náhodou narazil na inzerát hledající terénního biologa, který by pomohl s výzkumem smržovitých hub. To by znamenalo být v terénu a pracovat na znovunabytí ztracené fyzičky. Neváhal a jeho fotografické i biologické znalosti mu nakonec pomohly k tomu, že začal spolupracovat s Výzkumným ústavem rostlinné výroby. Své pravidelně monitorované lokality smržů a kačenek má i v Českém středohoří.

Zatímco kilo sušených smržů stojí i 1500 korun, kačenky české se oficiálně prodávat nesmějí. „Nejedná se o tržní druh, protože u některých lidí trpících intolerancí může způsobit nevolnost. Ale je to opravdu zlomek z houbařů,“ vysvětluje Jan Hodač. Na jeho instagramovém profilu czechfungi (české houby) najdete hlavně smržovité houby a můžete se podívat i na biotopy, v nichž rostou.

Základem pro nalezení jarních hub je mít dlouhodobou zkušenost a poznat ten správný ekosystém. „U hřibů to máme naučené a na první dobrou člověk pozná, kde by mohly být. Podobné je to i u smržů a kačenek. Jen to chce čas, než si nakoukáte to správné prostředí a dojdou vám biologické souvislosti. Třeba to, že některé druhy smržů rostou v podmáčených lužních lesích, olšinách, a jiné jsou vázané na jasany,“ prozrazuje Hodač a jejich výskyt mezi třetihorními sopkami Českého středohoří vysvětluje geologickým podkladem. „Smrže a kačenky milují zásaditý podklad, čemuž zdejší čediče odpovídají,“ dodává mykolog.

Potřebu mít „nakoukané lokality“ potvrzuje i Jana Hanauerová, která má podobně jako Jan Hodač složené mykologické zkoušky z tržních hub. „Jakmile to jednou dostanete do oka, tak se vám smrže budou hledat výrazně snadněji,“ vysvětluje milovnice hub Hanauerová.

Kam na jarní houby
close Atypický nález smrže na stepní lokalitě. info Zdroj: se svolením Jana Hodače zoom_in Atypický nález smrže na stepní lokalitě.Kačenky i smrže mají rády zásadité půdy, přičemž smrže vyžadují o něco zásaditější pH. V Českém středohoří to jsou místa, kde je čedič nebo opuka. „Kačenka se vyskytuje ve starých, zanedbaných sadech. Druhá typická lokalita je hlohové nebo růžové houští a třetí typický biotop jsou místa pod osikami s velkou vrstvou opadanky,“ prozrazuje Jan Hodač. Část smržů se dá najít i na mulčovací kůře, ale v přírodě je najdeme hlavně při okrajích listnatých nebo smíšených lesů, podél cest, v křovinách a světlých hájích a alejích.

V Českém středohoří zůstaly po násilném poválečném vystěhování Němců a zrušeném hospodaření desítky sadů. „Smržům, jejichž sezona se právě rozjíždí, se daří zejména mezi peckovinami, ve velké oblibě mají staré třešňové sady. Snažím se najít malé smrže, zapíšu souřadnice nálezu a na místo se vrátím po týdnu či čtrnácti dnech. A mezitím si zapisuji počasí a z toho pak například dedukujeme ideální podmínky pro jejich růst,“ popisuje Hodač, jehož sběry pak končí v laboratoři a slouží k sekvenování DNA.

Nezapomíná ale ani na kačenky, jejichž sezona právě končí. „Chystám se strávit část dne prodíráním se mezi hlohy. Každý milovník jarních hub má své kačenkoviště,“ usmívá se.

Končí sezona kačenek a nastupuje sezóna smržů

Irena Petrželová z Výzkumného ústavu rostlinné výroby se snaží podle molekulárně genetických analýz rozklíčovat složitou síť příbuzenských vztahů mezi smrži. „Smrže patří celosvětově k nejvíce ceněným houbám, a to nejen pro svou chuť, ale také pro svou nutriční hodnotu a léčivé vlastnosti. České sběry pocházejí většinou z (polo)přirozených stanovišť, jako jsou listnaté nebo méně často smíšené a lužní lesy, háje, staré ovocné sady, křoviny nebo skály,“ napsala Petrželová v odborném článku publikovaném v respektovaném Mycokeys. Ukazuje se totiž, že vzájemná příbuznost smržů je složitější, než se předpokládalo, a pravděpodobně se na našem území vyskytují dosud nepopsané druhy.

Rodák z Mostu
close Jan Hodač se svými úlovky. info Zdroj: se svolením Jana Hodače zoom_in Jan Hodač se svými úlovky.Jan Hodač (41) se narodil v Mostě a po vystudování Scholy Humanitas zaměřené na obnovu životního prostředí získal bakalářský titul v oboru geovědní a montánní turismus na ostravské Vysoké škole báňské. Založil a vede reklamní a eventovou agenturu Fotosfera a ve svých fotografiích se snaží skloubit jemnou krásu žen s drsným prostředím severních Čech. Jeho fotografie se kromě jiného objevily na desítkách výstav a v časopisech včetně magazínu Playboy. Aktuálně se ve volném čase věnuje smržovitým houbám, plodnice posílá k vědecké analýze (sekvenování DNA) za účelem podrobnějšího rozeznání příbuzenských vazeb mezi známými a novými druhy. Jeho oblíbeným výletním místem jsou kopce Českého středohoří. V mykologické komunitě je znám pod instagramovým profilem#czechfungi.