„Jsme vášniví houbaři, ale tolik hub najednou jsme nikdy nenašli,“ říkali táta se synem. Z lesa se vrátili s autem až po střechu narvaným hřiby. Vyskládat na stůl přibližně 80 kilo hřibů různého druhu i velikosti jim trvalo téměř hodinu.

Plné koše si ale všechny nenechali pro sebe. Velkou část rozdali. „Samozřejmě jsme si nechali něco z toho pro sebe, bude smaženice,“ pousmáli se houbaři.

Houby konečně začínají růst. Objevují se jak klasické hřibovité houby, které patří mezi houbařskou klasiku, tak bedly nebo klouzky. Místa s vhodnými podmínkami pro výskyt hub na webu pokrývá speciální mapa Českého hydrometeorologického ústavu.

Meteorologové letos nově každý den přinášejí mapu zobrazující pravděpodobnost růstu hub.
Kdy a kam vyrazit na houby ukáže nejnovější mapa podle aktuálního počasí

„Vyjadřuje vhodnost vláhových podmínek pro růst. Základem výpočtu je informace o nasycení půdy srážkami v předchozích třiceti dnech v kombinaci s průměrnými teplotami posledních sedmi dní. Co se týče vhodných podmínek, obecně platí, že houby začínají nejvíce růst zhruba deset dní po vydatných deštích a následném teplém, nikoli však horkém počasí,“ sdělila mluvčí ústavu Aneta Beránková.

Klíčovým faktorem pro vývoj dalšího výskytu hub je vodní bilance. „Zvyšující se teploty spojené s klimatickou změnou zvyšují výpar a tím snižují množství dostupné vody. V budoucnu lze očekávat negativní dopad tohoto jevu na růst hub,“ varovala.

Předpovědi na nacházející dny jsou pro houbaře příznivé. Meteorologové hlásí dešťové přeháňky. Pokud se nevrátí sucha, houbám se bude dařit i nadále.