Proto nechyběli ani na dalším ze závodů Cyklomaraton Tour 2012, který se v sobotu 14. července uskutečnil jako RWE Okolo Ústí se startem a cílem na fotbalovém hřišti v Roudníkách.

Vzájemný respekt

„Dnes už není nikomu divné, když vidí vozíčkáře na závodech horských kol. Lidé, ať ti s handicapem nebo bez, si k sobě našli cestu a navzájem se na závodech respektují, pomáhají si a povzbuzují k lepším výkonům. A když to jde ve sportu, musí to jít i v životě," říká předseda občanského sdružení Černí koně Tomáš Pouch.

A že jde o výbornou partu lidí, se v dresu Černých koní přesvědčil na trati 25 kilometrů dlouhého závodu, ale koneckonců i mimo ni, také reportér Deníku.

Blátu mnohem blíž

Handicapovaní bikeři to mají oproti těm zdravým o hodně těžší, to je jasné. Zvlášť, když terén nestačí po vydatném dešti do druhého dne pořádně vyschnout. Tak jak tomu bylo i při závodu Okolo Ústí. Ve svých speciálních kolech na ruční pohon jsou blátu mnohem blíž než ostatní cyklisté a na trati se v některých úsecích, stejně jako jejich doprovody, pořádně zapotí.

Pro handbikery je to obrovská dřina, ale korunovaná pocitem velké radosti a uspokojení pokaždé, když projedou cílem. A v tomto závodě ho mohli vychutnat všichni z kvarteta, kdo na handbiku Okolo Ústí jeli. Tentokrát tři muži a jedna žena. Radek Fabián, Jan Pihra a Jiří Bajer (v tomto pořadí dorazili do cíle) a Petra Hurtová.

Letos v poháru startuje v šesti kategoriích celkem 31 handicapovaných cyklistů, z nichž je 11 handbikerů. RWE Okolo Ústí byl v této sezoně v pořadí již devátým závodem zařazeným do Českého poháru MTB handiCUP. Čtyři podniky mají cyklisté ještě před sebou.

„Závodů horských kol se účastní nemalá část naší populace. Troufnu si odhadnout, že svět cyklistiky handicapovaných tak trochu představíme během jedné sezony deseti tisícům lidí. Deset tisíc je opravdu nemalé číslo, deset tisíc lidí nepatrně ovlivníme již pouhou přítomností…," míní Tomáš Pouch.

V přímém přenosu

Pro letošní cyklistickou sezonu připravili Černí koně absolutní novinku, přímý GPS přenos výkonů z trati jednotlivých závodníků. Přenos dat s GPS souřadnicemi zajišťují mobilní telefony, které jsou schopny přenášet i další údaje (aktuální rychlost a srdeční tep). V zázemí sobotního závodu tak mohl Tomáš Pouch sledovat online polohu handicapovaných závodníků. „Dokonce z pohodlí domova tak mohou svým závodníkům fandit přátelé i celá rodina, protože aktuální pozice závodníků je online na internetu," přibližuje výhody GPS přenosu předseda sdružení.

„Hlavním přínosem přímých GPS přenosů je ale raceHELP. Každý handicapovaný si v případě potíží může přivolat pomoc a organizátoři mohou ihned vyhodnotit, vzhledem k pozici, efektivní způsob pomoci," dodává. Třetí ročník oficiálního Českého poháru handicapovaných v horské cyklistice handiCUP 2012 díky této novince získal i větší mediální podporu, myslí si Tomáš Pouch. „GPS a datový online přenos zajímá každého cyklistu i outdoorového sportovce."

Pojeď s námi!

Na dresech Černých koní tuto výzvu určitě nepřehlédnete. A je znát, že má svou sílu i kouzlo. Zapojit se do jednoho z projektů, který napomáhá zviditelnění sportu handicapovaných, může každý, koho tato myšlenka oslovila.

Kdo jsou Černí koně a co chtějí?

ČERNÍ KONĚ, o. s.je nezisková organizace, která si bere za cíl rozvoj cyklistiky handicapovaných a úplné propojení s běžnou cyklistikou. Realizují paralelně několik projektů, které se vzájemně prolínají a tak je práce sdružení efektivnější. Hlavním projektem Černých koní je realizace oficiálního Českého poháru handicapovaných v horské cyklistice, čímž uskutečňují integraci paracyclingu do cyklistiky jako celku.

Pokud byste měli zájem o spolupráci s občanským sdružením ČERNÍ KONĚ, zde jsou některé kontakty: Černí koně, o. s., IČO: 227 24 389, Cyrilovská 48, 250 90 Nové Jirny, cernikone@email.cz. Další naleznete na internetových stránkách www.cernikone.cz