Do českých kin vstupuje druhá část filmové trilogie Zahradnictví s názvem Dezertér. Drama s komediálními prvky se loni v prosinci natáčelo také v Žatci, premiéru má ve čtvrtek 28. září.

Dezertér diváka přenese do poválečných let v Československu, konkrétně do převratných událostí v letech 1947 až 1953. Otto, kterého ztvárnil herec Jiří Macháček, se snaží znovu rozjet svůj kadeřnický byznys, který diváci mohli vidět i v první části Zahradnictví s názvem Rodinný přítel. Tento film uváděla česká kina na jaře letošního roku.

Natáčení seriálu České televize Já, Mattoni.
Válkou zničená města i prostředí pro seriály. V Žatci se točily desítky snímků

V Žatci se natáčel Dezertér loni v první polovině prosince. Herci Gabriela Míčová, Klára Melíšková, Jiří Macháček a Martin Finger přijeli na víkend do Žatce, aby tam právě tyto scény pod vedením režiséra Jana Hřebejka natáčeli.

„V Žatci natáčíme čtyři obrazy. Děj se odehrává v malém slovenském městečku na přelomu 40. a 50. let,“ řekl Deníku Jan Hřebejk. „Do scén dotvoříme hory na pozadí, abychom navodili iluzi slovenského městečka pod horami,“ prozradil při pohledu na rovinaté okolí Žatce.

Jako komparz si při natáčení Dezertéra zahrálo také několik obyvatel města. Kromě scény kolem kadeřnictví se ale ve filmu objeví i další záběry ze Žatce. Konkrétně poblíž synagogy, na rohu ulic Nádražní schody, Dlouhá a Chelčického náměstí. Právě Nádražní schody jsou vidět v oficiálním „pozvánkovém“ videu k filmu.

Zdroj: Youtube

Zahradnictví: Dezertér (2017) - Oficiální Teaser Trailer  Zdroj: YouTube.com/Červený koberec

Zdroj: Youtube

Zahradnictví: Dezertér - oficiální HD trailer  Zdroj: YouTube.com/CinemArtCZ

Lidé v Chomutově mohou na snímek přijít do Kina Svět už ve zmíněné premiéře, tedy v nadcházející státní svátek – čtvrtek 28. září. Začátek projekce je ve 20 hodin. Film je na programu i v dalších dnech. Kino Jirkov ho nabídne také už zítra od 17.30 hodin, a pak například v sobotu od 20 hodin. Kino Hvězda v Kadani promítne Dezertéra ve čtvrtek hned dvakrát – od 17 a 20 hodin. Stejně tak v pátek. Pozadu nezůstane ani klášterecké Kino Egerie. Tam se příběh druhého dílu trilogie začne odvíjet ve čtvrtek 28. září v 19 hodin.

Trilogie Zahradnictví režiséra Jana Hřebejka se skládá ze tří samostatných filmů odehrávajících se na pozadí druhé světové války a po ní a časově předchází oblíbenému snímku Pelíšky. Vypráví o třech rodinách: rodině leteckého radiotelegrafisty, rodině majitele kadeřnického salonu a rodině majitele zahradnictví. Obsáhne 20 let života postav, které musely v těchto pohnutých časech prožít nejlepší léta svých životů.
Poslední díl, Nápadník, by měl mít premiéru letos v listopadu.

Slavná komedie Pelíšky, které jsou situované do závěru šedesátých let, režisér Jan Hřebejk natočil v roce 1999.

Režisér Jan Hřebejk si přes mobilní telefon prohlíží scénu před natáčením na Nádražních schodech v Žatci.
Režisér Hřebejk natáčel v Žatci o víkendu trilogii Zahradnictví