„Jednáme o tom. U nás v Bílce jsme chtěli parkoviště zvětšit, ale zatím nám tento záměr nevyšel. Předběžně jsme se tedy domluvili na společném postupu s okolními obcemi. V Milešově i v Černčicích by měla být parkoviště za stejnou cenu, jako u nás v Bílce,“ uvedl starosta Bořislavi Aleš Navara.

Bílka, coby součást Bořislavi, leží prakticky na úpatí Milešovky. Na vrchol ze vsi vede značená turistická Cesta Přátelství. Přímo do vsi je ale zákaz vjezdu pro turisty. Těm slouží parkoviště na okraji. V některých, zejména víkendových dnech kapacitně rozhodně nestačí. Obec ho pronajala soukromníkovi, a ten vybírá celodenní poplatek 50 korun. „Máme plán počet parkovacích míst zvýšit, ale zatím jsme se nedomluvili na pozemku, který potřebujeme,“ podotkl starosta Navara.

Byly dokonce dny, kdy auta stála i podél silnice mimo parkoviště, čímž ovšem blokovala dopravu. „Kdyby tudy potřebovali projet třeba hasiči, tak ani nemají šanci. Obrátili jsme se proto na policii,“ poznamenal starosta.

Obec Bořislav
Dříve tudy projížděl jeden kamion za druhým. Jak vypadá Bořislav dnes?

To, že Bílkou především o víkendech projdou desítky až stovky lidí, potvrdil Belo Svitek, který sem dojíždí na chalupu. „Trochu klid byl zejména v době lockdownu, kdy se nesmělo mimo katastry měst. Jinak tu ale návštěvníci Milešovky příliš hygienická opatření nedodržují. Zejména ve skupinách nemají roušky,“ popsal situaci.

Jedním z častých návštěvníků Bílky a posléze Milešovky je Romana Horáčková z Teplic. „Jezdíme sem s manželem často. Cesty na vrchol ale střídáme. Občas jdeme z Milešova, někdy necháme auto v Černčicích. Z Bílky nám to ale nejvíce vyhovuje,“ uvedla žena.

Milešovka je nejvyšší hora Českého středohoří. Její vrchol leží ve výšce 836,7 metrů nad mořem. Jméno získala podle nedalekého Milešova, což je jedna z obcí na úpatí hory. V lokalitě Milešovky je zřízena národní přírodní rezervace. Na vrcholu je meteorologická stanice.