Pokud ve vašem okolí chybí stromy, máte příležitost situaci změnit. Nadace Partnerství opět nabízí všem obcím, školám, občanským sdružením a příspěvkovým organizacím možnost získat grant na podzimní výsadbu stromů. Maximální výše nadačního příspěvku je 20 tisíc korun a lze jej použít na koupi sazenic stromů a keřů a na další nezbytné náklady spojené s výsadbou. Žádat o grant je možné až do 20. srpna.

Podrobné informace jsou dostupné na www.stromzivota.cz.

Čím je lidí více, tím větší šance na grant

Prostřednictvím sázení stromů nadace povzbuzuje obyvatele všech věkových skupin, aby zlepšovali životní prostředí ve svém okolí.

„Díky sázení stromů si lidé uvědomí, že mohou sami něco prospěšného udělat. Když se výsadeb navíc účastní také děti, mohou se zábavnou formou učit o vývoji stromů i jejich významu pro krajinu. Z tohoto důvodu při výběru výsadeb k podpoření upřednostňujeme ty, jejichž cílem je zapojit do sázení stromů co největší množství lidí," vysvětluje Ivana Adámková z Nadace Partnerství.

Dalším měřítkem je pak volba vhodných druhů dřevin, které podpoří ráz krajiny i její přirozenou rozmanitost. Řadí se mezi ně stromy typické pro Českou republiku například lípy, duby, javory, jeřáby, jilmy nebo staré ovocné odrůdy.

Loni v říjnu byl vytvořen rekord

Přestože se v posledních letech kvůli nedostatku místa v obcích péče o zeleň ubírá více směrem k ošetřování vzrostlých stromů, zájem o společnou výsadbu stromů neklesá. „Každoročně obdržíme okolo 140 žádostí o grant. V říjnu loňského roku jsme dokonce úspěšně uskutečnili první český rekord v sázení stromů, do kterého se zapojilo více než 4 tisíce lidí," říká Ivana Adámková. Během jednodenní akce došlo k vysazení 6 919 stromů na 211 místech republiky.

Na jaře rozděleno čtvrt milionu

Nadace Partnerství již letos na jaře na výsadbu stromů rozdělila více než 250 tisíc korun. Díky nim se podařilo vysadit stromy a keře na 14 místech republiky. Z převážné části se jednalo o aleje tvořené ovocnými druhy stromů, po nichž je v posledních letech největší poptávka. „Ovocné aleje mají v naší krajině dlouhodobou tradici, lidé jsou na ně zvyklí. Na jaře krásně kvetou a jejich plody pak místní často využívají i ke společnému moštování nebo sušení," dodává Ivana Adámková.

Granty na výsadbu stromů spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí.