Vznik národního parku se datuje k 1. lednu 2000. Přes hranici s Německem na něj navazuje o 10 let starší Národní park Saské Švýcarsko, který tak kulaté jubileum slaví také. Při založení parku se významně angažoval současný senátor a místostarosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart. „Já jsem začal v roce 1990, v té době jako člen Českého svazu ochránců přírody, kdy jsme z Krásné Lípy napsali dopis hned po tom, co vznikl národní park na saské straně. Přišlo nám, že je to jedno území a že by to mělo logiku,“ uvedl Linhart.

To ale nevyšlo. Podle Linharta se tehdy nepodařilo návrh ministerstvu životního prostředí prosadit z mnoha důvodů. Jedním z nich bylo například to, že šlo o jediný národní park, který měl vzniknout samostatným zákonem. Starší tři parky totiž vznikly vyhláškou či nařízením vlády. Dalším důvodem byl také odpor nejen centrální, ale i regionální. Proti byla velká část obcí, spolků, myslivců a dokonce i turistů.

Karneval v Domě kultury Jirkov.
OBRAZEM: Jirkovský kulturní dům ovládly pestrobarevné masky

Prosadit návrh se podařilo až v roce 1998 po volbách, kdy nastaly změny složení na ministerstvu životního prostředí a také ve sněmovně. „My jsme jako obec byli pro. A to se projevilo i tím, že sídlo správy národního parku nebylo umístěno do Děčína, jak se původně předpokládalo, ale do Krásné Lípy. A to byla odměna poslanců a resortu životního prostředí za to, že jsme v té věci byli aktivní,“ řekl Linhart.

Prvním ředitelem Správy Národního parku České Švýcarsko se stal Zdeněk Patzelt. „V té době jsem měl v ruce papír, že jsem ředitel, a nic nebylo zařízené. Přijel jsem na úřad v Krásné Lípě, oni mi půjčili stůl, tužku, židli a tam jsem úřadoval a postupně sháněl zaměstnance. Začínal jsem úplně od nuly,“ vzpomínal Patzelt.

Během několika měsíců měla správa v pronájmu bývalý obchod. během jednoho roku už využívala opravené nynější sídlo správy.

Výroční logo Českosaské ŠvýcarskoZdroj: Správa NPČŠ

Výroční logo Českosaské Švýcarsko, Autor: Správa NPČŠ

Měděnec. Místo, kde před třiceti lety uhořelo 26 chovanek ústavu.
26 obětí. Chomutovskem otřásl tragický požár také před 36 lety

V roce 2001 založilo město Krásná Lípa ve spolupráci se správou parku a ČSOP také obecně prospěšnou společnost České Švýcarsko, která nabízí řadu aktivit, pořádá akce a provozuje informační středisko v centru města.

Kůrovci se daří

Nejvýznamnější změnou, kterou park za svou existenci prošel, je změna klimatu. „Mění se tvář národního parku. Kvůli klimatické změně došlo k úbytku srážek a na základě toho zareagoval kůrovec tím, že lesy začaly chřadnout a uschly,“ řekl nynější ředitel správy parku Pavel Benda. Časem se tak rozšíří území, která správa ponechá přírodním procesům.

Správa parku připravuje k 20. výročí výroční číslo zpravodaje Českého Švýcarska, vzniklo také výroční logo. Akce, které správa tradičně pořádá, budou letos v slavnostnějším duchu.

Nikola Marková se narodila 11.1. v 18:33. Měřila 46cm a vážila 2400g. Rodiče Marcela Voborská a Michal Marek z Křímova z ní mají radost.
Vítáme vás na světě! Nově narozená miminka na Chomutovsku