Do křupava vypečená kůžička, vůně kmínu, jablek a červeného zelí a doušek dobrého moku k tomu. Ke svátku svatého Martina nepatří jen očekávání pranostikou slibované sněhové pokrývky, ale především labužnické hodování na svatomartinských menu. Deník ale přináší tipy i pro ty, kteří si zrovna hlídají váhu, nebo si chtějí zkusit udělat svatomartinské menu po svém.

Pro kuchaře v restauracích je husí víkend příležitostí jak v kuchyni doslova kouzlit. Skládají jedno originálnější menu za druhým a husí maso podávají v paštikách, kaldounech, roládách i v jednom kuse na pekáči. A přestože je husa obvykle pokládána za těžké a tučné jídlo, vyznavači zdravého životního stylu se před ní křižovat nemusí. „Spousta kalorií se dá stáhnout,“ říká šéfkuchař Jan Heřmánek. „Husu pečeme pomalu, takže podkožní tuk se vypeče a dále servírujeme pouze libové maso a místo sádla podléváme šťávou z kostí a kořenové zeleniny,“ radí šéfkuchař.

Ilustrační foto.
Nevyhovující pískoviště musí pryč. Technické služby je likvidují

O nechtěné kalorie můžeme připravit i přílohy, které k pečínce patří. „Zelí nezahustíme jíškou, ale strouhaným bramborem a špekové knedlíky můžeme zaměnit za karlovarské či bramborové lokše. Ale dle mého jsou knedlíky stejně nejlepší,“ usmívá se šéfkuchař Heřmánek.

Úroda vína nebyla špatná, zachutná i pivo

Ke svatomartinskému svátku patří i sklenička dobrého mladého vína. Toho bude i přes nevyzpytatelné letošní počasí dostatek. „Budeme moci ochutnat 379 vín, které toto značení nesou,“ vypočítává ředitel Vinařského fondu České republiky Jaroslav Machovec. Z krajské produkce nabízí svatomartinské víno třeba vinařství Chrámce u Mostu.

A kam vyrazit, když si na domácí pečení ještě netroufáte a chcete si nejvíc pochutnat? Celý víkend nabízí husí nabídku včetně svatomartinských pivních speciálů teplický Monopol a ústecká Rychta. Mostečané a Chomutované mohou vyrazit do hor na Lesnou, kde podávají dobroty z přímo zde odchovaných hus. Jirkovany čekají hody na zámku Červený Hrádek a obyvatele Žatce a Loun zase jistě nezklame Chrám chmele a piva. I tady se k menu podává pivní speciál.

Ilustrační foto
Zájemci o uniformu mají šanci. Policie nabírá lidi


Husí prso s nastavovanou kaší a zelím z červené řepy podle šéfkuchaře Lukáše Uhera:

Na dvě porce:
800 g husích prsou
150 g brambor
30 g ječných krup
50 ml mléka
80 g nakládané červené řepy
100 ml červeného vína
30 g másla
šalotka
sůl, pepř, rozmarýn, cukr

Postup přípravy:
Husí prso nařízneme na kůži křížem a na pánvi restujeme nejprve kůží dolů dokřupava, otočíme a restujeme zvolna přibližně 3 minuty z druhé strany. Prso vyndáme z pánve, slijeme větší množství tuku a na zbytku orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku a snítku rozmarýnu. Přidáme víno a necháme svařit asi na polovinu, dochutíme solí a pepřem a těsně před podáváním necháme v omáčce rozpustit kousek vychlazeného másla.

Z brambor másla a mléka připravme klasickou bramborovou kaši do které přidáme kroupy, které jsme si uvařili v osolené vodě a krátce podusili s prolisovaným česnekem. Takto nastavovanou kaši dochutíme majoránkou, solí a pepřem.Řepu krátce orestujeme na pánvi dochutíme cukrem a solí, dle potřeby jablečným octem.