V porotě složené z kulinářských odborníků zasedne Petr Novotný v roli předsedy, další známý člen poroty bude Luboš Xaver Veselý.


Odpoledním programem od 14 hodin bude provázet Martin Zounar. Každý přihlášený soutěžící však musí při prezentaci přihlášku potvrdit v den soutěže ve 13 hodin na Červeném hrádku u organizátorů. Je možné se přihlašovat i přímo na místě, ale předem přihlášení mají přednost. Počet soutěžících je omezen na dvacet.


Soutěž bude probíhat tak, že svíčkovou uvaří soutěžící doma a přinesou ji s sebou již hotovou. Každý soutěžící přinese do soutěže celkem pět porcí svíčkové - maso a omáčku. Knedlíky dostanou všichni soutěžící stejné, vařiče na ohřátí budou k dispozici, stejně tak talíře stejné pro všechny soutěžící.


Porota bude hodnotit vůni, konzistenci omáčky, zpracování masa, chuť a celkový umělecký dojem. Od 11 hodin si budou moci pochutnat na svíčkové i návštěvníci akce, za jednu porci zaplatí 40 korun.


Organizátoři mysleli i na dětské návštěvníky. „Od 11 hodin vystoupí animátoři z Prahy, kteří pro děti připraví různé hry a soutěže, ve kterých mohou vyhrát sladké odměny“, přiblížila dětský program Monika Hřívová, pracovnice informačního centra Červeného hrádku.


Soutěž o nejlepší svíčkovou bude odstartována ve 14 hodin, zároveň vystoupí country kapela Makovec.


Po skončení a vyhlášení výsledku bude připravena další soutěž, tentokrát v pojídání knedlíků. „Do té se budou moci zájemci z řad návštěvníků přihlašovat přímo na místě. Současně s ní bude probíhat i tipovací soutěž, ve které budou moci diváci odhadnout, kolik knedlíků sní vítěz“, doplnila Hřívová. V soutěžním klání v pojídání knedlíků budou vyhlášena také tři místa, výhrou budou poukázky do Globusu. Tu dostane i autor nejpřesnějšího odhadu, v případě více správných tipů rozhodne los.


Vstupné je pro dospělé 40 korun, pro děti, studenty, seniory a ZTP 20 korun.

Autorka: Lenka Kubalová