Na magickou osmnáctku by v tuto chvíli stačilo třináct mandátů ANO a pět Nového Severu, kteří už mají partnerství vyzkoušené. Vládnoucí koalici tvoří ještě spolu s KSČM. Pohodlnější by pro vítěze bylo přibrat ještě jednoho hráče. Spolu s komunisty by měla staronová koalice dvacet mandátů, tedy stejný počet, díky kterému tlačila svá rozhodnutí doposud. Také je ale možné, že ANO některé z partnerů obmění. Pět mandátů má SPD s podporou PRO, dva Chomutovská koalice a stejně tak i STAN. Šest mandátů získalo hnutí PRO Chomutov, které předem vyloučilo pouze spojenectví s SPD a KSČM. S ANO by mělo sílu 19 hlasů. Možnost, že by některá uskupení našla dostatečný počet mandátů, aby vystrnadila vítěze, nepřichází v úvahu.

Lídři některých uskupení odhadují, že zůstane u starých pořádků. “Předpokládáme, že se bude koalice udržovat,” zmínil Jiří Richter z Chomutovské koalice. Stejně situaci odhaduje také Daniel Černý (STAN), i když s dávkou ironie. “Myslím, si, že tady bude kontinuita, protože si kluci posledních šest let pěkně rozuměli, šlapalo jim to a mají rozdělenou sféru vlivu,” shrnul.

Marek Hrabáč (ANO 2011), 49 let, primátor statutárního města Chomutova
V Chomutově dominuje ANO, rozjíždí se povolební namlouvání

Lídr KSČM Jaroslav Komínek předpokládá, že si v koalici vystačí ANO s Novým Severem, oproti tomu Marian Bystroń (PRO Chomutov) zmínil obavu z možného spojení volebního vítěze s SPD. “Nabízí se taková úvaha, že by mezi nimi mohla být velká shoda na vrácení hazardu do Chomutova. To je ale samozřejmě jen spekulace, žádnou potvrzenou informaci nemám,” dodal.

Zdroj: DeníkRedakce oslovila také lídra SPD s podporou PRO Zdeňka Vaňkáta, aby sdělil představy o budoucí koalici, do uzávěrky listu však nereagoval.

Nový Sever je v čele s náměstkem primátora Davidem Dindou ochotný vyjednávat s vítězem o podmínkách spolupráce, zatím ale na takovou schůzku nedošlo. To je oproti předešlým volbám změna. Obvykle se možní koaliční partneři rozjíždějí do noci brzy po sečtení volebních hlasů a vzájemně se oťukávají. “Osobně jsme vítězi pogratulovali a řekli, že jsme připraveni o té situaci jednat dál. Bylo nám ale řečeno, že se tak stane v normální čas. Předpokládáme, že v pondělí,” uvedl Dinda.

Noví zastupitelé v Chomutově.
V Chomutově obhájilo prvenství hnutí ANO. Podívejte se na nové zastupitele

Primátor Marek Hrabáč hned po sobotním ukončení voleb avizoval, že není žádná strana, se kterou by ANO nebylo ochotno vyjednávat. Také ale zdůraznil, že o podobě koalice nerozhoduje jen chomutovská buňka. “Možné partnery nám schvaluje ještě krajské ANO a republikové grémium, takže uvidíme, co nám řekne na námi navrženou koalici zbytek našich šéfů,” uvedl.

Podle slov hlavního manažera ANO Jana Richtera, který bývá v čele vyjednávacích týmů, to vypadá, že leccos zůstane při starém. “V Chomutově se určitě nabízí pokračovat skoro ve stejném formátu jako dosud. I číselně to vychází,” poznamenal. Variantu s SPD zatím nepředpokládá. “Momentálně není vůbec na stole,” uvedl. Povolební vyjednávání vede také v rámci dalších velkých měst Chomutovska.

Výsledky komunálních voleb v ChomutověZdroj: Deník