“Jsme rádi a děkujeme voličům. Je to pro nás určitá vizitka, kterou nám vystavili,” vzkázal primátor Chomutova a lídr hnutí Marek Hrabáč. “Jsme tu už dvě volební období a obhajovat je vždy těžší, než nějak náhodně zvítězit. Tohle je pro nás důkaz, že lidé naši práci sledují a vnímají ji,” dodal.

Střízlivější, i když optimistická nálada vládla u hnutí PRO Chomutov. Jeho členové sledovali průběžné výsledky na svém oblíbeném stanovišti v Café Rouge v centru města. Stejně jako před čtyřmi lety skončili druzí, ale už ne v těsném závěsu za vítězem. Přišli o tři mandáty, nově jich mají šest.

“Pokud sečteme výsledky STAN a PRO Chomutova, jsme na tom stejně jako v minulých volbách, čili PRO Chomutov jako značka utrpěl štěpením,” zhodnotil lídr Marian Bystroň. “Samozřejmě je pro nás zklamání množství voličů SPD, ale na druhou stranu se to dalo očekávat,” doplnil.

Noví zastupitelé v Chomutově.
V Chomutově obhájilo prvenství hnutí ANO. Podívejte se na nové zastupitele

Z PRO Chomutova se oddělil jeho původní lídr Daniel Černý, v barvách Starostů a nezávislých se ale nepodařilo dosáhnout výsledků, v jaké doufal. “Jako prvotní cíl jsme si stanovili překročit pět procent, myslel jsem si ale, že devět procent je něco, čeho bychom měli být schopni dosáhnout,” zkonstatoval. Nakonec uskupení získalo šest procent a dva mandáty.

Velká radost naopak vládla v táboře SPD s podporou PRO. “Slavíme!” sdělil jednoduše lídr Zdeněk Vaňkát. Uskupení se totiž vyšvihlo na třetí místo těsně za PRO Chomutov a vysloužilo si hned pět mandátů.

Nový Sever, který byl v tomto volebním období v trojkoalici s ANO 2011 a KSČM, naopak utrpěl ztrátu dvou křesel. V jeho barvách bude v zastupitelstvu pět zástupců.

Volby. Ilustrační foto.
ŽIVĚ: Sledovali jsme sčítání voleb na Chomutovsku. Některé výsledky překvapily

“V první řadě gratulujeme vítězi voleb – hnutí ANO 2011,” vzkázal lídr a náměstek primátora David Dinda. “Za vítězem se poskládaly tři strany tak, jak to zřejmě odpovídá náladě ve společnosti na celostátní úrovni a zřejmě i tady. Nárůst vlivu extremistických stran je, myslím si, jednoznačný. SPD trochu nabourala zajeté pořádky, které v Chomutově historicky byly,” zhodnotil. Také členové Nového Severu si vybrali jako centrálu restauraci. Na výsledek čekali v Dřeváku na Kamencovém jezeře.

Hned po zveřejnění výsledků se v Chomutově rozjíždí povolební námluvy, kdy si vítěz oťukává možné koaliční partnery. Pro ANO 2011 není údajně žádná strana, s níž by nebylo ochotné vyjednávat.

“Budeme se bavit s každým,” potvrdil Hrabáč. “Záleží na podmínkách. Možné partnery nám schvaluje ještě krajské ANO a republikové grémium, takže uvidíme, co nám řekne na námi navrženou koalici zbytek našich šéfů,” upozornil.

ANO 2011 – 29,73% (13 mandátů)
PRO Chomutov – 14,95% (6)
SPD s podporou PRO – 13,3% (5)
Nový sever – 12,47% (5)
STAN – 6,15% (2)
KSČM 6,03% (2)
Chomutovská koalice 5,9% (2)
ODS – 4,59% (0)
Správná volba PRO Zdraví a Sport – 4,48% (0)
Moderní společnost – 1,23 (0)
Za bezpečný domov – 1,16% (0)