Vánoční výstava a tvůrčí dílny v galerii Kryt
Kdy: Pátek 25. listopadu a neděle 27. listopadu
Kde: Galerie Kryt a náměstí v Klášterci nad Ohří
Výstava Domov skončila a v klášterecké galerii Kryt se chystá další výstava. Tentokrát už vánoční. Vystavovat budou klienti Městského ústavu sociálních služeb pod vedením malíře Pavla Lakomého. Přijďte na vernisáž už v pátek 25. listopadu od 17 hodin. A hned dva dny poté, 27. listopadu, na první adventní neděli a během rozsvícení vánočního stromu, jsou připravené již tradiční adventní tvůrčí dílny pro děti i dospělé pod vedením Ireny Hofhans. Přijďte se podívat na tvorbu našich seniorů a poté si s dětmi vytvořit něco na Ježíška.

Předvánoční trh v Droužkovicích
Kdy: Sobota 26. listopadu od 9.00 hodin
Kde: Obec Droužkovice
V Droužkovicích na Chomutovsku bude v sobotu 26. listopadu trh. Od 9.00 hodin můžete nakoupit vánoční a dárkové zboží, chystá se domácí zabijačka, vystoupení dětí a koncert skupiny 4. cenová. Od 14.00 hodin bude v kostele sv. Mikuláše předvánoční koncert duchovní hudby souboru Vox Cantabilis a dětí z místní školky.

Advent a Vánoce v Krušných horách
Kdy: Sobota 26. listopadu od 15.00 hodin
Kde: Městské muzeum v Kadani
Výstava ve františkánském klášteře v Kadani představí adventní a vánoční čas, tak jak ho prožívali obyvatelé Krušných hor. Tradiční výroba ze dřeva, devatero jídel, adventní a vánoční zvyky a tradice.

Rozsvícení vánočního stromu v Kadani
Kdy: Sobota 26. listopadu od 10.00 hodin
Kde: Mírové náměstí v Kadani
V sobotu 26. listopadu se v Kadani na Mírovém náměstí opět rozsvítí vánoční strom. Než bude v podvečer zapálena první svíce na adventním věnci, budete moci zhlédnout připravený program od 10.00 hodin. Program bude probíhat na několika místech – na tržišti, na pódiu a v kostele. V závěru programu dojde na předání hornického světla svaté Barbory a rozsvícení první svíce na adventním věnci. Poté již bude následovat ohňostroj a rozsvícení vánočního stromu.

Den pro dětskou knihu
Kdy: Neděle 27. listopadu od 14.00 hodin
Kde: Chomutovská knihovna
Chomutovská knihovna pořádá v sobotu 27. listopadu odpoledne s literaturou. Těšit se můžete na scénické čtení z knih, hry, tvoření vánočních ozdob a vystoupení dětí s představením Vánoce s pohádkou. Vyfotit se můžete s andělskými křídly. Program se koná v 2. patře knihovny od 14.00 do 16.00 hodin.

Rozsvícení vánočního stromu v Chomutově
Kdy: Neděle 27. listopadu od 17.00 hodin
Kde: Náměstí 1. máje a Městský park v Chomutově
Chomutovské Vánoce započnou první adventní neděli, která letos připadne na 27. listopad, a to v 10 hodin otevřením vánočního trhu a ledové arény. V 17 hodin pak bude následovat slavnostní rozsvícení vánočního stromu a výzdoby v městském parku spolu s kulturním programem v podání chomutovského pěveckého sboru Comodo, který vystoupí v hudebním altánu. Zlatým hřebem večera bude samozřejmě ohňostroj. Ohňostroj bude odpalován z plochy bývalého fotbalového hřiště.

Předvánoční setkání v kostele sv. Ignáce
Kdy: Neděle 27. listopadu od 18.00 hodin
Kde: Kostel sv. Ignáce v Chomutově
Jedenadvacátý ročník předvánočních setkání v barokním kostele svatého Ignáce v Chomutově zahájí svým vystoupením smíšený pěvecký sbor Aurum pod vedením sbormistryně Magdy Martincové. Koncert začíná v neděli v 18.00 hodin.

Adventní koncerty Kadani
Kdy: Od neděle 27. listopadu
Kde: Kulturní dům Střelnice v Kadani
Sérii adventních koncertů v Kadani zahájí v neděli 27. listopadu od 19.00 hodin vystoupení Báry Basikové. Koná se v KD Střelnice. 

Ventilky vystoupí v jirkovské synagoze
Kdy: Neděle 27. listopadu od 14.00 hodin
Kde: Synagoga v Jirkově
V synagoze v Jirkově bude v neděli 27. listopadu od 14.00 hodin koncert souboru Ventilky. 

Rodina – sochy Michaela Bílka
Kdy: Do 25. února 2023
Kde: Oblastní muzeum v Chomutově, budova radnice
Velký sál muzea na radnici ožije na několik měsíců „dřevěnými lidmi“ akademického sochaře Michaela Bílka. Vystaveno bude kolem deseti soch nebo sousoší barevných dřevěných postav v životní i lehce nadživotní velikosti. Výstava bude slavnostně zahájena v sobotu 22. října od 15.00 hodin. Na vernisáži zazní hudba a k dispozici bude malé pohoštění. Právě v den vernisáže, 22. října, by sochař oslavil osmdesáté narozeniny. Výstava potrvá do 25. února 2023 v muzeu na radnici, náměstí 1. máje, Chomutov.

Vycházka do Bezručova údolí
Kdy: Kdykoliv
Kde: Bezručovo údolí
Za procházkou můžete vyrazit například do Bezručova údolí v Chomutově. Je to jedno z nejdelších, nejhlubších a nejkrásnějších údolí Krušných hor. Vzniklo působením řeky Chomutovky. V roce 2002 bylo vyhlášeno přírodním parkem. Rozloha je přibližně 6 500 ha. Součást parku tvoří prostředí svahů údolí a údolní niva řeky.

Rozhledna Maják u Strupčic
Kdy: Přístupná celoročně
Kde: Nad obcí Strupčice
Rozhledna nad obcí Strupčice na Chomutovsku nabízí zajímavý výhled na Krušné hory a Středohoří, ale také uhelné doly mezi nimi. Stojí totiž na hradě povrchového dolu. Vznikla v roce 2012 jako součást projektu Moře klidu. Celodřevěná konstrukce s celkovou výškou šest metrů a vyhlídkovou plošinou v pěti metrech, na níž vede 25 schodů, vznikla během několika dnů při kurzu Prázdninové školy Lipnice a filmař Martin Ryšavý během stavby natáčel svůj film Na vodě. Stala se první stavbou sdružení Moře klidu na břehu budoucího moře, které má proměnit uhelnou krajinu severní Čech v krajinu přímořskou. Z centra obce Strupčice (ulicí Holešickou) vede značená cesta, též pro cyklisty.

Rozhledna na svatém Vrchu
Kdy: Rozhledna je volně celoročně přístupná
Kde: Na Svatém vrchu nebo také Strážišti nad Kadaní 
Kovová rozhledna na Svatém vrchu nebo také Strážišti nad Kadaní nabízí výhled na Doupovské hory a údolí řeky Ohře. Vyhlídková věž stojí na vrcholu od roku 2003. Kopcem vede stezka s naučnými cedulemi o zdejších přírodních zajímavostech. Přístup je od kadaňského Františkánského kláštera na vrchol po žluté turistické značce. Kopec je protkán sítí stezek. Hlavní cesta vás od kláštera dovede k silnici u průmyslové zóny.