Ruskou ulici v Chomutově ovládnou ukrajinské módní expertky, bude i výstava
Kdy: Pátek 13. ledna od 17.00 hodin
Kde: V chomutovské senátorské kanceláři v Ruské ulici a v tiskárně Luca tisk
Jevhenija Kotenko, ukrajinská expertka na módu, vystoupí v pátek 13. ledna od 17.00 v chomutovské senátorské kanceláři (Ruská ulice) s přednáškou na téma móda a válka. Doprovodí jí kolegyně z Trend-Buro WENS, ukrajinské poradenské společnosti v oblasti trendů a inovací. Po přednášce se návštěvnici přesunou přes ulici do tiskárny Luca tisk na druhou část akce, kterou je vernisáž výstavy výtvarných děl Tomáše Bíma, Šporgyho, Ladislava Chabra, Jana Vytisky a Stripe Ink. Zahrají ústecká kapela Fly to Mars a místní FPJ. Výstava bude v tiskárně Luca Tisk k vidění až do konce února. Vstup na akci je dobrovolný.

Za norským souostrovím Lofoty do galerie Kryt
Kdy: Pátek 13. ledna od 17.00 hodin
Kde: Galerie Kryt v Klášterci nad Ohří
V lednu se v městské galerii Kryt v Klášterci nad Ohří představí fotograf a cestovatel Lukáš Brychta se svou tematickou výstavou. Výstava Lofoty začíná již v pátek 6. ledna, vernisáž výstavy le proběhne až o týden později, 13. ledna v 17.00 hodin. Fotit začal už jako kluk pod dohledem táty, tehdy klasickou filmovou Practicou. Od samého začátku ho bavila hlavně příroda a krajinky, teprve s větším rozvojem digitálních fotoaparátů o nějakých pár let později se fotografováním začal zabývat vážně. Focení přírody, především hor, je pro něj dodnes největší radostí.

Memoriál Jaroslavy Srkalové
Kdy: Sobota 14. ledna od 8.30 hodin
Kde: Střelnice SSK Chomutov v Blatenské ulici
Soutěž ve sportovní střelbě kategorií VzPi 40 a 60.

Exhibice Slam poetry míří do kadaňského zařízení Orfeum
Kdy: Sobota 14. ledna od 19.00 hodin
Kde: Kulturní zařízení Orfeum v Kadani
V sobotu 14. ledna čeká kulturní zařízení Orfeum v Kadani Slam poetry exhibice. Před mikrofonem se v rámci večera vystřídá pestrá sestava slamerů, kteří se, bez použití kostýmů či rekvizit, vybaveni pouze svými vlastními slovy či výmysly, snaží zaujmout publikum, jak jim to jen vlastní hlas a tělo dovolí. Budou to od 19.00 hodin Anatol Svahilec, Dr. Filipitch, Thea, Kravál 123456 a The Pche. Žánr vznikl v polovině 80. let 20. století v USA a rychle se rozšířil doslova po celém světě. V současnosti se pravidelné exhibice pořádají ve všech krajských a dalších zhruba 30 městech po celé ČR, stejně jako každoroční republikové mistrovství za účasti bezmála tisíce diváků. Publikum, přesněji náhodně vybraná porota, pak jejich výkony hodnotí prostřednictvím zdvižení karet s počtem bodů a z večera pak vzejde vítěz.

Robert Křesťan & Druhá tráva v Klášterci
Kdy: Sobota 14. ledna od 19.00 hodin
Kde: Kulturní centrum v Klášterci nad Ohří
Robert Křesťan & Druhá tráva budou koncertovat v sobotu 14. ledna od 19.00 hodin v Kulturním centru v Klášterci nad Ohří. Skupinu Druhá tráva založili v roce 1991 Robert Křesťan a Luboš Malina po svém odchodu od Poutníků. Druhou trávu charakterizují dva výrazné znaky - autorská a interpretační výjimečnost zpěváka, textaře a překladatele Roberta Křesťana a mimořádná instrumentální zdatnost ostatních členů skupiny. Kapela Druhá tráva byla hned od svého vzniku řazena mezi špičku na folk & country scéně nejen v České či Slovenské republice. Přestože bývá často označována jako bluegrassová, už od počátku existence mixuje více stylů. Bluegrass odkazuje spíše na předchozí angažmá několika členů skupiny u brněnských Poutníků

Dřevomalby Tomáše Záborce
Kdy: Do 12. února
Kde: Galerie Josefa Lieslera v Kadani
Již několik let se Tomáš Záborec věnuje vytváření obrazů na dřevěném podkladu, které dřevomalby. Metoda práce spočívá ve využití různých zářezů, vrypů a dlabání do dřeva. V konečném výsledku tento způsob tvorby umožňuje i zapojení jiných, než jen zrakových smyslů - možnost seznámit se s obrazem dotykem, hmatovým vjemem, evokuje i další známé zážitky, jakými je vůně květin či šumění lesa. Toto vše má za úkol vytvářet výsledný dojem, vyvolávat vzpomínku, stát se obdobně jakýmsi symbolickým "zářezem" do podvědomí zúčastněného diváka. Ootevírací hodiny galerie: úterý – neděle 13.00 – 17.00 hodin.

Daniela Soukupová, Hana Pešková
Kdy: Neděle 8. ledna od 16.00 hodin
Kde: Galerie Jirkov
Zahájení výstavy obrazů dvojice výtvarnic v Galerii Jirkov v Kostelní ulici. Výstava potrvá do 17. února.

Krušnohorská Túr de Svařák
Kdy: Do 31. ledna
Kde: Krušné hory
Vydejme se za nejlepšími svařáčky, které umí Krušnohorsko nabídnout. Portál krusnohorsko.com připravil pro zájemce a soutěživce mapu, kde jsou zvýrazněné podniky, které ho prodávají. Účastníci se jí ale nemusí striktně držet, uznáno bude svařené víno z celých Krušných hor. Stáhněte si zápisovou tabulku, vypište si místo, kde jste si vínko dali a nechte si ho od provozovatele potvrdit třeba razítkem nebo podpisem. Kdo ochutná 5 a více svařáků, dostane pamětní placku nebo magnet. Vyplněný formulář stačí ofotit a poslat na mail redakce@krus-nohorsko.com. Abyste si nemysleli, že jde jen o kavárenské povalečství, je připraven i seznam výletů, které si v okolí můžete projít. Akce trvá do konce ledna. Více informací a soutěžní kartu najdete na webu https://krusnohorsko.com/svarak/

Vycházka do Bezručova údolí
Kdy: Kdykoliv
Kde: Bezručovo údolí
Za procházkou můžete vyrazit například do Bezručova údolí v Chomutově. Je to jedno z nejdelších, nejhlubších a nejkrásnějších údolí Krušných hor. Vzniklo působením řeky Chomutovky. V roce 2002 bylo vyhlášeno přírodním parkem. Rozloha je přibližně 6 500 ha. Součást parku tvoří prostředí svahů údolí a údolní niva řeky.

Rozhledna Maják u Strupčic
Kdy: Přístupná celoročně
Kde: Nad obcí Strupčice
Rozhledna nad obcí Strupčice na Chomutovsku nabízí zajímavý výhled na Krušné hory a Středohoří, ale také uhelné doly mezi nimi. Stojí totiž na hradě povrchového dolu. Vznikla v roce 2012 jako součást projektu Moře klidu. Celodřevěná konstrukce s celkovou výškou šest metrů a vyhlídkovou plošinou v pěti metrech, na níž vede 25 schodů, vznikla během několika dnů při kurzu Prázdninové školy Lipnice a filmař Martin Ryšavý během stavby natáčel svůj film Na vodě. Stala se první stavbou sdružení Moře klidu na břehu budoucího moře, které má proměnit uhelnou krajinu severní Čech v krajinu přímořskou. Z centra obce Strupčice (ulicí Holešickou) vede značená cesta, též pro cyklisty.

Rozhledna na svatém Vrchu
Kdy: Rozhledna je volně celoročně přístupná
Kde: Na Svatém vrchu nebo také Strážišti nad Kadaní 
Kovová rozhledna na Svatém vrchu nebo také Strážišti nad Kadaní nabízí výhled na Doupovské hory a údolí řeky Ohře. Vyhlídková věž stojí na vrcholu od roku 2003. Kopcem vede stezka s naučnými cedulemi o zdejších přírodních zajímavostech. Přístup je od kadaňského Františkánského kláštera na vrchol po žluté turistické značce. Kopec je protkán sítí stezek. Hlavní cesta vás od kláštera dovede k silnici u průmyslové zóny.

Lapidárium zaniklých obcí Vintířov
Kdy: Po celý rok
Kde: Na návrší nad Vintířovem u poutní kaple Panny Marie Pomocné 
Zapomenutou historii měst a obcí v Doupovských horách, vysídlených v druhé půli 20. století, připomíná v obci Vintířov, na okraji vojenského prostoru, lapidárium. Najdete ho na návrší nad Vintířovem u poutní kaple Panny Marie Pomocné. Lapidárium vzniká úsilím členů občanského sdružení Klub historických památek Radonicka u poutní kaple na Vintířovském vrchu. Ze zaniklých měst a obcí Doupovských hor, které byly vysídleny v 50. letech letech kvůli budování vojenského prostoru Hradiště, sváží kamenné artefakty. Prvním byl žulový pomník Dr. Hanse Kudlicha z roku 1933 od dnes již zaniklé Kudlichovy rozhledny na vrchu Složiště. Neznačená cesta vede od kostela svaté Markéty na vintířovské návsi severně okolo starého a nového zámku lesní cestou, zhruba 1,5 kilometru.