Květnové otevření restaurací, hotelů a kempů znamenalo pro český turistický ruch alespoň částečné nadechnutí. Byť se po celé léto zahraniční návštěvníci do Česka moc nehrnuli, snažili se to provozovatelům vynahradit domácí turisté. Zaplňovali tedy tuzemské hory, se státní podporou zamířili do lázní a v rámci možností si dávali výrazně zlevněné pivo na pražském Staroměstském náměstí.

Šéf olympijského hnutí Thomas Bach i japonští představitelé tvrdí, že hry určitě budou.
Tokio verze 2.0. Jak se projevil odklad olympiády?

Jenže Čech se bez své letní dovolené v Chorvatsku neobejde, a proto brzy začal pokukovat, jak se dostane do své obvyklé destinace k moři. Už na konci května přijala chorvatská vláda, vzhledem k tomu, že místní rozpočet je na turistickém ruchu závislý, rozhodnutí o tom, že otevře hranice pro Českou republiku a devět dalších zemí. „Občané těchto zemí budou moci volně vstupovat. Při vstupu poskytnou své údaje, aby se dal případně vysledovat jejich pohyb po Chorvatské republice,“ uvedl tamní ministr vnitra Davor Božinović.

Ročenka:
Speciál Deníku, který shrnuje celý rok 2020, najdete ZDE. Obsahuje událost každého měsíce, nejdůležitější zprávy, hrdinu měsíce i něco pro pobavení.

Na to zareagoval například brněnský podnikatel Radim Jančura, který v době, kdy příliš nefungovaly letecké linky, začal vypravovat na Balkán speciální vlaky, které za léto přepravily šedesát tisíc lidí. Řada dalších tam jela autobusy či auty.

Nebezpeční Češi

Problémem ale byly testy při cestě k moři, poněvadž je v tu dobu řada států při vstupu do země stále vyžadovala. Cestu komplikovalo obzvláště Slovinsko, jež těsně před prázdninami vyřadilo Českou republiku z bezpečných zemí. Při cestě tam se proto museli prokazovat negativním testem a zaplaceným ubytováním, později nařizovalo i karanténu. Ministerstvu zahraničí se podařilo vyjednat alespoň to, že při průjezdu zemí nemuseli čeští občané testem disponovat. Postupně mírně zpřísnilo pravidla i Chorvatsko, byť jen v tom smyslu, že nařídilo nošení roušek třeba v restauracích.

Krev a plazmu darovali také vojáci ze Strakonic
Aby pomohli druhým, darovali kousek sebe. Doslova

Během léta postupně zpřísňovaly opatření i další země, například Pobaltí či Maďarsko. Povinnou karanténu pro Čechy pak na konci prázdnin zavedla i Velká Británie. Kupříkladu Řecko pak po valnou část sezony vyžadovalo náhodné testy, jež provádělo při vstupu do země. Od půlky srpna pak pro Čechy zavedlo povinné testy, o pár dnů později to odvolalo. Na tamním ostrově Kréta mimochodem strávil svou dovolenou i premiér Andrej Babiš (ANO). „Hotel jsme měli už zaplacený, tak jedu,“ odůvodnil to jeden z nejbohatších lidí ve státě.

Ruská ruleta na prázdninách

Ani nebezpečí nákazy neodvrátilo stovky tisíc Čechů od toho, aby v létě nevyrazili za sluncem a zážitky po Evropě. Mimoevropské destinace jim až na výjimky zůstaly po značnou část prázdnin uzavřené. Na rozdíl od únorových lyžovaček v Itálii a Rakousku však cestování pozbylo cejch, který s sebou neslo. Lidé se totiž přestali obávat nebezpečí a značná část z nich byla vyčerpána prožitým stresem.

Navíc bylo úplně jedno, zda se nakazí doma nebo na cestách. Z dovolené se část z nich vrátila s koronavirem, nicméně nebylo to tak drastické, jak se část odborníků obávala. Americký deník Wall Street Journal sice varoval, že turisté z Chorvatska rozvážejí nákazu po Evropě, pro Čechy se však jako daleko problémovější ukázala práce v dolech, večírek v Techtle Mechtle či pobyt v lázních, který byl vzhledem k věkovému složení léčených pro řadu z nich ruskou ruletou.